Voormalige ETA-strijders in Cuba sluiten de rijen en prijzen regime

‘Nergens ter wereld hebben Baskische politieke vluchtelingen het respect en het begrip gekregen als in dit land,’ aldus de brief van een aantal ex-leden van de Baskische beweging ETA, die al jaren lang in Cuba verblijven. Hun verklaring is een reactie op een brief van 8 februari jl. van twee andere  ETA-strijders, die Cuba omschrijven als ‘een gevangenis’. Deze twee ETA-leden Elena Barcena Argüelles en Javier Pérez Lekue deden begin september een poging per zeilboot naar Venezuela te vluchten. Zij waren toen vergezeld van een ander ex-ETA-lid José Ignacio Etxarte Urbieta en een Haitiaanse burger die hen waarschijnlijk hielp bij hun vluchtpoging. De brief bleef lang uit de publiciteit omdat de betrokken Baskenstrijders hun gastheer in Havana niet in verlegenheid wilden brengen.

De ETA-vlag in combinatie met een afbeelding van Che Guevara

De achterblijvende Baskenstrijders, verenigd in het Colectivo de Refugiados Vascos en Cuba, schrijven:  ‘De autoriteiten hebben ons de afgelopen jaren respectvol behandeld als familieleden en vrienden. Op geen plek op aarde hebben gevluchte Basken zoveel respect gekregen en begrip, zowel van de zijde van de autoriteiten als van de kant van het Cubaanse volk.’(…) ‘De Cubaanse revolutie heeft steeds internationalistische solidariteit getoond met ons volk en met alle volkeren die vechten en werken voor vrijheid in een betere wereld.’ De brief is gedateerd op 17 mei en gericht aan het Euskal Herria  / Baskische volk en is een reactie op de brief van Bárcenas en Ignacio Etxarte Urbieta  van 8 februari. De twee zeggen daarin o.a.  ‘Havana niet langer te beschouwen als een toevluchtsoord voor gevangenen, zeker niet voor hen die het land willen verlaten.’  Het Colectivo de Refugiados Vascos in Cuba noemt de brief ‘tendentieus’ en ‘manipulatief.’ Zij verwijzen naar afspraken uit 1984 tussen de regeringen van Frankrijk, Spanje, Cuba en Panama toen de eerste ETA-strijders op Panamees grondgebied aankwamen. Het Colectivo zegt verder dat ‘wij  onze afkeer willen uiten over de houding van de autoriteiten van dit land, die ons feitelijk veroordelen tot een levenslange straf zonder enige juridische zekerheid.’

Spaanse ambassade in Havana

Cuba wil geen risico’s banden Spanje
De tweedeling onder de Baskische gemeenschap in Cuba is een gevolg van de koerswijziging van Havana tegenover de ETA-Batasunabeweging in Spanje. Havana maakte een einde aan de intense relaties tussen Cuba en deze gewelddadige beweging,  voor wie het Cubaans model een krachtige en revolutionaire uitstraling had. Havana stelt goede relaties met Spanje op dit moment op grotere prijs. Niet langer worden uitgeweken ETA-agenten door de autoriteiten in Havana gesteund, bijvoorbeeld met valse identiteitspapieren,  bij hun pogingen om via Frankrijk naar Baskenland terug te keren en daar hun acties voor te zetten.  Daarmee is de uitweg voor ex-ETA-leden in Cuba naar het buitenland afgesloten. Voor wie de straffen waren verjaard, blijft slechts de vernederende gang naar de Spaanse ambassade in Havana over waar zij een paspoort kunnen aanvragen. De briefwisseling is waarschijnlijk nu pas in de openbaarheid gekomen omdat betrokkennen irritaties bij de autoriteiten in  Havana wilden voorkomen waardoor de relaties tussen ETA en de Partido Comunista de Cuba (PCC) verder zouden worden geschaad.  De ETA wordt verantwoordelijk gesteld voor de dood sinds 1968 van 829 personen.

Linken
* El Pais van 15 mei 2011

* Twee ETA-leden ontvluchtten Cuba per zeilboot

* Bericht Spaans televisiestation over de vlucht van twee leden van de ETA naar Venezuela

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s