Silvio Rodríguez wil ‘snelle’ wijziging migratiepolitiek

De populaire Cubaanse zanger Silvio Rodríguez heeft in de officiële krant Trabajadores gezegd dat hij hoopt dat de regering van Raúl Castro snel komt met nieuwe migratiewetten, die Cubanen toestaan het land te verlaten en Cubaanse emigranten de mogelijkheid biedt hun geboorteland te bezoeken. Een zinsnede over de noodzaak de opvattingen van anderen te eerbiedigen, werd door Trabajadores gecensureerd waarna Rodríguez de volledige tekst op zijn eigen weblog Segunda City plaatste.

Silvio Rodríguez drong aan op een snelle hervorming van de migratieregels, maar zei te beseffen dat deze niet direct prefect zullen zijn en er zaken zouden ontbreken maar ‘wat je niet begint, kun je ook niet verbeteren,’ aldus de 64-jarige zanger in een gesprek met de digitale krant Trabajadores. ‘Het is zeer pijnlijk dat zoveel mensen naar hun land willen terugkeren maar het niet kunnen. Dat lijkt me onacceptabel.’ Hij verwijst o.a. naar de zogeheten ‘deserteurs’ zoals ze in het jargon van het regime worden genoemd. Het betreft dan Cubaanse artsen die tijdens een internationale missie in het buitenland, besluiten niet naar Cuba terug te keren. Silvio Rodríguez voegde er aan toen dat ‘niemand mag worden gediscrimineerd vanwege zijn opvattingen, zijn gevoelens, zijn geloofsopvattingen, zijn kleur of seksuele voorkeur.’ Raúl Castro kondigde in augustus de flexibilisering van reisbeperkingen aan, maar details en een planning ontbraken.

Wie is de ware Silvio? Aldus de vraag van cartoonist El Guama over de Cubaanse zanger en zijn politiek geschipper.

Censuur
Een van de meest polemische uitspraken van Silvio Rodríguez werd door Trabajadores gecensureerd. Citaat: ‘Ik streef ernaar dat wanneer iemand protesteert en wij het daarmee oneens zijn, wij voldoende niveau kunnen opbrengen om het recht op vrije meningsuiting, te respecteren.’ De zanger, die in tegenstelling tot zijn collega Pablo Milanés, bekend staat als een revolutionair en sympathisant van de Castro’s, plaatste vervolgens de oorspronkelijke tekst van het interview op zijn eigen weblog Segunda City.  Ook de officiele site Cubadebate publiceerde vandaag de gecensureerde tekst van het interview. De uitspraak van Rodríguez lijkt op een eerdere uitspraak in april 2011 van Pablo Milanés toen deze zei dat  ‘deze regering een open houding moet hebben tegen hen die anders denken.’ (…) ‘Ideeën moeten bediscussieerd worden, men zet mensen daarom niet gevangen,’ zei hij.

 Linken
* Weblog Rodríguez met niet-gecensureerde tekst
*
De krant Trabajadores met de gecensureerd tekst

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s