Cubanen mogen eindelijk auto’s kopen

Cubanen mogen na meer dan 50 jaar eindelijk nieuwe auto’s kopen. De communistische regering heeft daarvoor woensdag het groene licht gegeven. De verandering gaat morgen in.

Vier procent belasting
Wel moeten de kopers én verkopers vier procent belasting betalen over de waarde van het voertuig. De koper moet bovendien kunnen aantonen dat hij op legale wijze aan het geld voor de wagen is gekomen. Voor het eerst is het ook mogelijk om meer dan één auto te bezitten.

Oldtimers
De communisten hadden na hun staatsgreep in 1959 de handel in auto’s aan banden gelegd. Cubanen mochten alleen nog auto’s kopen en verkopen die voor de coup waren gebouwd. Daarom rijden in de straten van Cuba nog veel oldtimers rond, zoals de klassieke Amerikaanse auto’s Chevrolet Bel Air en Chrysler Imperials. Doktoren, sporters, artiesten en anderen die voor zaken naar het buitenland moesten kregen in het verleden de gelegenheid auto’s te importeren of een Lada of Moscovich van de staat te kopen.

Kopen van huizen
Het bewind op Cuba beloofde begin dit jaar hervormingen. Zo willen de autoriteiten tegen het einde van dit jaar ook het kopen van huizen toestaan.

Link
* NOS-Audiofragment Cuba: Lada-motoren in Cadillacs: Autojournalist Wim Oude Weernink vertelt wat de staat is van het Cubaanse wagenpark. En dat is niet zo rooskleurig als het eruit ziet.

 

Een gedachte over “Cubanen mogen eindelijk auto’s kopen

  1. Kleine maar niet onbelangrijke rectificatie nodig!

    In de eerste zin staat “nieuwe auto´s kopen”. Dat moet toch echt veranderen in “onderling auto’s verhandelen”.
    Cubanen mogen nog altijd niet zomaar naar de autowinkel gaan en nieuwe auto´s kopen… Alleen onder bepaalde omstandigheden mag dat, maar dat was al zo: Muzikanten, sportmensen, diplomaten, etc… Lees los hilos de la piñata van Yoani Sanchez nog maar eens of la gacetta oficial…

    Hijo

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s