Onafhankelijke kunstenaars vragen om ‘opening van wegen’

Het alternatieve festival Poesia sin Fin/Poëzie zonder Einde is zaterdag 17 december afgesloten met een tocht naar het bedevaartsoord van San Lazaro* in  El Rincón bij Havana . Daar vierden die dag ook enkele duizenden pelgrims het San Lazarofeest. De autoriteiten traden niet op tegen de processie van de kritische kunstenaars, waaronder de blogger Yoani Sánchez en de groep Omni zona Franca. Leden van de geheime dienst waren wel aanwezig om elke beweging op film vast te leggen.

De kunstenaars van diverse alternatieve groepen spraken zelf over de Procesión del Garabato / De Processie van de Herdersstok die net als de kerkelijke bedevaart eindigde in El Rincón waar ‘voorspoed en eenheid’ werd gevraagd. De bekende groep Omni Zona Franca had een garabato, een sculptuur van gerecycled hout en metaal gemaakt. Op hun website maken zij duidelijk dat de manifestatie een belofte inhoudt voor de gezondheid van de poëzie. Onder de gezondheid van de poëzie ‘rekenen we ook de staat waarin het land, de Cubaanse natie en alle Cubanen verkeren,’ aldus Eligio Pérez van  Omni Zona Franca.

Geen politici

De herdersstokken worden in de lucht gestoken voor het beeld van Lazarus

Onder de aanwezigen waren de bloggers Yoani Sánchez en Orlando Luis Pardo, leden van Observatorio Crítico, Talento Cubano, Estado de Sats, Raspadura, La Paja Records en de hardrock band Porno Para Ricardo. Pérez: ‘Wij schreeuwden midden op straat om ‘vooruitgang’, ‘vrijheid in het hart’, ‘vrijheid van denken’(…) ‘opdat alle wegen zich openen’. Bij aankomst in El Rincón had zich een grote rij volgelingen gevormd die het heiligdom van San Lázaro aandeden en om wonderen baden. Pérez wees erop dat zij niet optrokken als ‘politici, maar als kunstenaars, als burgers, als Cubanen die het recht hebben hun mening te uiten en een boodschap te brengen voor iedereen.’

Vrijheid voor rapper

De kunstenaars en hun 'garabato'

Toch werd ook een spandoek meegedragen waarin gebed werd gevraagd voor Héctor Ricart, leider van de rapgroep Herencia, die al enkele dagen gevangen zit. De autoriteiten grepen niet in en het kwam niet tot een treffen tussen demonstranten en de politie. Yoani Sánchez twitterde na afloop van de tocht: ‘Er heeft geen fysieke repressie plaatsgevonden maar alles werd uitvoering op film vastgelegd door stillen…’

* 17 december: Feest van San Lázaro

Elke 17e december wordt in Cuba het feest van San Lázaro / Heilige Lazarus gevierd, die de Cubanen moet beschermen tegen ziekten en ongelukken. Het centrum van de verering is El Santuario de San Lázaro in Rincón, in de wijk Santiago de Las Vegas, vlak bij het vliegveld van Havana. Voor veel gelovigen is San Lázaro  een en dezelfde als Babalú Ayé, de orisha of god in de Afro-Cubaanse santería. Van hem wordt gezegd dat hij wonderen doet, maar dat gelovigen die hem iets beloven hun beloften moeten nakomen want Babalú Ayé of San Lázaro accepteert geen ongehoorzaamheid. San Lázaro is ook de beschermer van de honden, vooral van de straathonden. Aan de voet van het beeld van San Lázaro worden offers gebracht zoals bloemen, kaarsen, sigaren en kleding. Lázaro wordt afgebeeld met honden, maar ook met een garabato, een herdersstaf waar hij ook mee straft. Hij kan met deze stok ook ‘e wegen openen.’ Garabato heeft in de literatuur ook nog de betekenis van krabbels of versjes.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s