Drie dagen rouw in Cuba voor Kim Jong-il

De Cubaanse regering heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd vanwege de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Via de Cubaanse televisie werd bekend gemaakt dat de Cubaanse vlag halfstok zal hangen aan openbare gebouwen en bij militaire installaties. De rouw is vandaag begonnen en duurt tot 22 december. Ook de regeringen van Venezuela en Nicaragua hebben hun condoleances overgebracht aan de leiders van Noord- Korea. In november 2010 vond in Havana nog een ontmoeting plaats tussen Cubaanse en Noord-Koreaanse leiders; toen bezocht de opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger, vice-maarschalk Ri Yong-ho, Cuba en sprak hij met Raúl Castro.

Vader Kim Jong Il en zijn zoon Kim Jong-un

Cubaanse dynastie?
Mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez zei maandag te hopen dat zich in zijn land ‘geen dynastiek schema’ zou ontwikkelen zoals in Noord-Korea ‘met zonen, neven en nichten.’ Kim Jong-il volgde in 1994 zijn vader Kim Il Sung op.

Zoon Kim Jong-un en zoon Alejandro Castro

Angsten
De blogger Yoani Sánchez schreef gisteren een tekst getiteld Mijn Angsten waarin zij verwijst naar de rol van Raúl Castro’s zoon Alejandro.
‘Maandag zagen we de beelden van duizenden mensen die op straat huilden over de dood van Kim Jong-il alsof het perfect gedresseerde kinderen waren, Hoewel ons tropisch experiment er nooit in geslaagd is ons aan te passen zoals zij, hebben we iets uit het Koreaans model gekopieerd. In dit opzicht is de genealogie meer bepalend geweest dan de stembus, en de erfenis van het bloed heeft ons – in 53 jaar – twee presidenten gegeven met dezelfde naam. De kroonprins daar heet Kim Jong-un; misschien deelt men ons spoedig mee dat de onze Alejandro Castro Espín heet. De gedachte daaraan doet me al beven, zoals ik ook moest beven toen ik gisteren als die lange rijen meisjes zag die een bal precies op dezelfde millieseconde in de lucht wierpen.’

Antonio Castro en zijn moeder, tevens vrouw van Fidel Castro. Collage van Guama: 'Verrek, die Koreaan is me voor!''

Zoon van Raúl?
Sánchez verwijst naar kolonel Alejandro Castro Espin (1965), de enige zoon van Raúl Castro die op dit moment een belangrijke rol zou vervullen als adviseur van zijn vader bij economische en politieke zaken. De humorist Guama (zie links) denkt meer aan de zoon van Fidel Castro, bijvoorbeeld Antonio Soto Castro, hier met zijn moeder Dalia Soto.

Link
* Tekst van Yoani Sánchez in het Engels
* Bericht televisiejournaal, 33 seconden

Een gedachte over “Drie dagen rouw in Cuba voor Kim Jong-il

  1. Ik ben net terug van een 2maanden reis door Cuba. Er is een periode van rouw voor 3 dagen voor Cuba. Neem van mij maar aan dat er geen enkele Cubaan weet wie of wat Korea is, waar het ligt, of het een appel is een beest of wat dan ook. Er is geen enkele Cubaan die rouwt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s