Open mind bij blog Havana Times

De Spaans–Engelse website Havana Times behoort zeker niet tot de dissidente blogs, maar deze site kan ook moeilijk regimegezind worden genoemd. ‘Open minded writing from Cuba’ zegt de website over zichzelf. Vrijmoedig wordt geschreven over het racisme in Cuba, het uitblijven van veranderingen in de migratiewetgeving en de toekomst van het Cubaans voetbal. Maar ook het dreigende faillissement van de enige Cubaanse tandenborstelfabriek, een staatsbedrijf, wordt kritisch beschreven. Echter, de belangrijkste politieke leiders aan de top blijven buiten schot. Als er al schuldigen worden aangewezen voor misstanden in het land zijn dat meestal ‘de bureaucraten’. De teksten worden geschreven door correspondenten die overal in het land actief zijn; de Engelstalige teksten worden vaak door Amerikaanse-Cubanen vertaald.

Neem bijvoorbeeld Alfredo Fernández, die schrijft dat ‘het zoeken naar de waarheid op het eiland wel eens kan uitmonden in een illusoir avontuur.’ Zelf stelt hij de rol van de transnationale onderneming Nestlé aan de orde. Een Spaanse vriendin heeft hem geïnformeerd over de kwalijke praktijken van dit bedrijf en zij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat zo’n onderneming de verkoop van ijs in Cuba in handen heeft. Hier volgt zijn bijdrage.

Nestlé in Cuba failliet
Enkele dagen geleden verstarde ik toen een Spaanse vriendin me vroeg ‘ hoe het mogelijk was dat een regering als de Cubaanse, die al langer dan 50 jaar luidruchtig de rechtvaardigheid predikt en wereldwijd bekend staat vanwege rechtvaardige standpuntbepalingen, toestaat dat een transnationaal bedrijf als Nestlé in Cuba activiteiten ontplooit’. Feit is dat deze multinational in melkproducten op dit moment met succes de verkoop van consumptie- ijs in deviezen beheerst.
Naar aanleiding van deze vraag, zocht ik op internet bij Google naar informatie en verkreeg zo al snel zeer uitvoerig informatie over de activiteiten van deze ondernemer in de Cubaanse ijssector. Met stijgende verbazing las ik dat dit ‘hoogverheven bedrijf’ zijn fortuin had vergaard op basis van massaontslagen, de ontginning van uitgestrekte bospercelen overal ter wereld en de ‘wurging’ van kleine producenten in melk en in de landbouw in de Amerikaan en Azië.

De bureaucraten
Ik negeerde tot nu toe deze situatie, want mijn beperkte internetmogelijkheden gevoegd bij een  nationale pers die enkele ‘ tevoren goedgekeurde thema’s’ aanroert, verhinderen dat ik de werkelijkheid over Nestlé leerde kennen. Wie keurde de komst van dit transnationale bedrijf in Cuba goed? Waarom negeren onze leiders het feit dat overal ter wereld ‘consumenten steeds vaker merken en bedrijven zoeken die betrokken zijn bij sociale thema’s en zaken als het milieu en die stemmen met hun portemonnee’ zoals de Marketinggids voor de Duurzaamheid schrijft? Hoewel ik geen bewijzen heb, vraag ik me toch af hoe groot het voordeel zal zijn geweest voor de Cubaanse bureaucraten dat Nestlé hen heeft geboden. Zij verleenden het bedrijf immers het zeldzame privilege het land binnen te komen om zonder enige concurrentie de verkoop van ijs te kunnen beheersen.Hoewel ik slechts één zwaluw ben, wil ik toch bijdragen aan een zomer en beloofde mijn Spaanse vriendin, nooit meer een product te kopen, laat staan te eten van deze inhumane transnationale onderneming totdat Nestlé failliet gaat in Cuba.

Bron
* Tekst Alfredo Fernández bij Havana Times


Over Havana Times

Ted Henken, docent aan de Universiteit van de stad New York analyseerde tijdens een bezoek aan Cuba de bloggerwereld in dit land. Zijn bevindingen bevielen de autoriteiten niet want een vervolgbezoek aan Cuba kon vorig jaar niet meer plaatsvinden. Henken schrijft dat Havana Times een experiment is van de linkse Noord-Amerikaan Circles Robinsons, die naar Cuba ging om er te werken als journalist en als vertaler voor officiële instanties, zoals de partijkrant Granma. Hij wilde de afgesloten wereld van de officiële journalistiek ombuigen en begon daarom met de tweetalige (Engels en Spaans) Havana Times, en hij omschreef zijn site als ‘kritisch maar met een open mind’. Zijn aanpak verschilt van de officiële media zonder te vervallen in harde kritiek,  noch in grenzeloze loftuitingen. Daar is een zekere onafhankelijkheid voor nodig op redactioneel en economisch gebied en – oh ironie ! – die wordt nu juist geboden aan een Yuma* als Circles,  die de portal ook financiert. De meeste medewerkers van Havana Times zijn jonge Cubanen die het socialisme steunen maar met veel kritiek op de huidige regering en die normaal gezien geen ruimte krijgen bij de institutionele media om hun kritiek te uiten. Men komt er de opvattingen tegen van liberalen die pleiten voor meer individuele rechten tot linkse opvattingen die de revolutie bekritiseren omdat ze niet voldoende links is. Onder het thema Diarios / Kranten worden korte berichten van linkse signatuur opgenomen maar ook nieuwsberichten over bloggers, die door de officiële media meestal worden gedemoniseerd. De teksten kan men kwalificeren als ‘redelijk progressief’, noch orthodox, noch rigide en kritisch tegenover de revolutie vanuit een links socialistische achtergrond.

  • Yuma is een Cubaanse slangwoord voor een Amerikaan of de VS, bijvoorbeeld in de zin ‘Ik droom van een reisje naar la Yuma’. Als je een Cubaan vraagt waar zijn zoon gebleven is, kan hij antwoorden: ‘Se fue pa’ la Yuma / Hij is naar de VS’  en als toerist op het Prado in Havana kan je worden toegeroepen: ‘¡Oye, Yuma! ¡Ven acá!/ Hé, Amerikaan, Kom hier.’ In andere Spaanssprekende landen kent men deze term niet.

Linken
* Blog La Yuma van Ted Henken
* Circles Robinsons gaf vorige jaar twee interviews. Eén aan de communistische Weekly Worker in Engeland en een aan Espacio Laical van de katholieke kerk in Cuba.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s