Cuba handhaaft éénpartijsysteem

De Eerste Nationale Conferentie van de Cubaanse Communistische Partij (PCC) heeft met nadruk ‘de pluriforme partijvorming’ verworpen, de mandaten van politieke leiders teruggebracht tot tweemaal 5 jaar en discriminatie van homoseksuelen verboden. Ook zal worden gestreefd naar een professionelere journalistiek in Cuba. De tweedaagse conferentie vond echter achter gesloten deuren plaats en buitenlandse journalisten hadden geen toegang. Ruim 800 afgevaardigden namen aan de beraadslagingen over 101 voorstellen deel. De PCC telt 800.000 militanten in een land met 11, 2 inwoners.

Tijdens de stemmingenEerste partijsecretaris Raúl Castro (80) zei in zijn slottoespraak dat invoering van een meerpartijensysteem uiteindelijk zou neerkomen op ‘legalisering van de partijen van het imperialisme (Verenigde Staten) op Cubaanse bodem.’ ‘Wij verdedigen het één partijsysteem  tegenover de demagogische spelletjes en het politiek gesjoemel,’ aldus Raúl, die zijn land vergeleek met een ‘belegerde vesting’ door zijn vijanden. Hij benadrukte dat met ‘volharding moet worden doorgewerkt met orde, discipline en veeleisend en dat de oude mentaliteit moet worden verlaten’ (…) ‘Dit allemaal zonder ook maar een moment de erfenis van Martí en de doctrine van het marxisme-leninisme te verloochenen.’

Tien jaar maximaal
De generaal zei ook dat de belangrijkste functies in de regering en de PCC voortaan zullen worden beperkt – inclusief de zijne – tot 10 jaar. Raúl zelf was ongeveer een halve eeuw minister van Defensie; zijn broer Fidel was een zelfde periode partijleider en president. Hij erkende het tekort aan jonge leiders: van de 15 leden van het Politburo, die op het laatste congres in april  2011 werden gekozen, zijn er maar drie die jonger dan 65 jaar zijn. Ook herhaalde hij zijn wens de strijd tegen de corruptie te willen winnen en merkte op daarbij geen enkele aarzeling te zullen tonen.

Castro, opperbevelhebber, partijsecretaris en president tijdens zijn slotrede gisteren

Dreigementen dissidenten
Castro waarschuwde o.a. de Cubaanse dissidenten en veroordeelde ‘de brutale campagnes opgezet door de VS en anderen, die traditioneel betrokken zijn bij de subversie tegen ons land, met de steun van de grote westerse media en de medewerking van betaalde agenten van Cubaanse afkomst.’  De besloten conferentie heeft ook gesproken over het gebruik van nieuwe technologieën om de ‘waarheid’ van het regime aan de orde te stellen. Zo presenteerde Raúl Castro plannen om ‘een objectieve en professionele pers’ te ontwikkelen.

Commissies
De Cubaanse media en vooral de officiële website Cubadebate, meldden zondag dat de afgevaardigden hadden ingestemd met de resultaten van de discussies in de vier werkgroepen. O.a. zou de relatie tussen de partij en de communistische jeugdorganisatie Unión de Jovenes Comunistas (UJC) besproken zijn en besloten zijn tot betere scholing en voorbereiding van de jeugd, die in de afgelopen jaren een groot gebrek aan belangstelling voor politiek en partij aan de dag legt. De partijkrant Granma zegt dat de toelatingsleeftijd tot de UJC om die reden tot 16 jaar zou worden verhoogd ‘om zo een sterker politiek en beter voorbereid keurkorps van militanten te krijgen.’ Onder de aanwezigen bevond zich ook de dochter van Raúl Castro, Mariela die in haar functie als directeur van het Cubaans Instituut CENESEX de conferentie bijwoonde.

'Hier, drink nog wat monopartidismo/eenpartijsteem want elke dag een glas melk is een illusie.' Guáma maakte deze fotocartoon met een verwijzing naar een uitspraak van Raúl Castro uit 2007. Toen zei hij te zorgen dat iedereen voortaan dagelijks een glas melk zou kunnen drinken. De tekst verdween in de officiële weergave van partijkrant Granma en werd een dag later in de herhaling ook op de Cubaanse televisie ingekort.

‘Meer van hetzelfde ‘
Mensenrechtenactivisten zeggen dat Raúl Castro met deze conferentie de laatste mogelijkheid verloor om de veranderingen door te voeren die Cuba nodig heeft. Zij omschrijven de resultaten van de Conferentie als ‘meer van hetzelfde.’

Linken
* Tekst slottoespraak Raúl Castro, 29 januari 2012 (Spaanstalig)
* Beelden Cubaanse televisie (5 minuten 24) van discussies tijdens conferentie en in de werkgroepen
* BBC Mundo met straatinterviews over de verwachtingen bij Cubanen over deze conferentie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s