Braziliaanse president Dilma Rousseff ontloopt Cubaanse dissidenten

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zal volgens kranten in Brazilië deze week geen ontmoeting hebben met tegenstanders van het regime van Raúl Castro. De blogger Yoani Sánchez had om een dergelijke ontmoeting gevraagd. Sánchez is uitgenodigd om de filmweek in Brazilië bij te wonen, maar de Cubaanse autoriteiten weigeren haar een uitreisvisum. Vanochtend is president Dilma Rousseff in Cuba aangekomen.

Dilma Rousseff werd op het vliegveld ontvangen door de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez

Yoani Sánchez gaf in een interview zaterdag jl. met de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo al aan weinig hoop te hebben Rousseff te kunnen ontmoeten. Als de Cubaanse autoriteiten Sánchez opnieuw een visum weigeren (de 19e maal), zal zij de première van de documentaire Conexión Cuba-Honduras niet kunnen bijwonen. De Braziliaanse autoriteiten verleenden de blogger afgelopen week een inreisvisum. Volgens de krant zeiden adviseurs van de president dat een mogelijke ontvangst van opposanten van het regime een directe aanval op het Cubaanse regime zou zijn ‘waardoor de mogelijk goede rendementen van het bezoek in gevaar komen.’ Volgens een Braziliaans persbureau zou Rousseff van de gelegenheid gebruik willen maken ‘de commerciële opening in Cuba toe te juichen’ en willen benadrukken dat Brazilië hier oog voor heeft en wil bijdragen aan ‘de verbetering van de situatie op het eiland.’ Volgens haar adviseurs is dat ‘een betere en doelmatiger manier’ om meer veranderingen en om de modernisering van het land te bewerkstelligen. Rousseff zal ook de goedkeuring van de laatste twee delen van een lening van 380 miljoen dollar aankondigen voor de ontsluiting en de modernisering van de haven van Mariel, ten noorden van Havana. Ook verleent zij een commercieel krediet voor de import van landbouwwerktuigen en apparatuur uit Brazilië.
De adviseur zei ook nog dat het feit dat Brazilië een visum verleende aan de blogger geen verandering van beleid is van de politiek van Brazilië tegenover Cuba omdat ‘niet eerder door haar zo’n verzoek werd gedaan.’ Op 27 januari vond in de Braziliaanse stad Jequié ter ondersteuning van Yoani Sánchez een concert plaats als een vorm van Digitale Solidariteit. Een digitale handtekeningenactie vond al eerder plaats. Gisteren heeft ook Amnesty International bij de Braziliaanse president aangedrongen op bemiddeling bij de Cubaanse regering zodat Yoani Sánchez in vrijheid naar het filmfestival kan vertrekken.

Nobelprijs van de Vrede
De Spaanse politieke partij Unión Progreso y Democracia (UPyD) heeft het Nobelprijscomité geadviseerd de Nobelprijs van de Vrede 2012 toe te kennen aan twee Cubanen, namelijk aan Yoani Sánchez en aan de dissidentenvoorman Oswaldo Payá.

Grafiek van de importen en exporten van Brazilië richting Cuba

Herleving suikersector
Het Braziliaanse bedrijf Odebrecht heeft aangekondigd suiker in Cuba te willen produceren. Vooreerst zal het bedrijf een contract tekenen met Havana voor het centrale suikercomplex 5de Septiembre in de provincie Cienfuegos. Volgens een bericht van persbureau Reuters heeft het 10-jaar lopende contract de bedoeling de suikerproductie te verhogen en bij te dragen aan de opleving van deze sector. De suikerproductie op het eiland is teruggelopen van 8 miljoen ton in de jaren zeventig tot nog nauwelijks 1,2 miljoen vorig jaar. Volgens officiële cijfers werd in 2010 de slechtste oogst in 105 jaar behaald, namelijk 1,1 miljoen ton. Ook wil het bedrijf een rol spelen bij de productie van ethanol; oud-president Fidel Castro verzette zich hier tot nog toe tegen.

Linken
*  Engelstalige informatie over bezoek Dilma Rousseff
*  Cubaanse televisie en de aankomst van Rousseff in Havana vanochtend 1.29 minuut
Meer Spaanstalige informatie over de rol van het Braziliaanse bedrijf Oldebrecht in Cuba, o.a. bij de productie van ethanol.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s