Ruim 200 eethuisjes in particuliere handen

In de provincie Holguín worden – waarschijnlijk als een soort experiment – 200 eethuisjes door de staat overgedragen aan de werknemers, die daarvoor een pachtcontract tekenen. De Cubaanse landelijke media hebben geen mededeling gedaan van de overdracht in particuliere handen, aldus persbureau Reuters.

Cubaanse paladar of eethuisje

In de hoofdstad van deze provincie zijn bijna op elke straathoek kleine restaurantjes en eethuisjes met aansprekende namen gekomen, die de concurrentie aangaan met de verkooppunten die nog in handen van de staat zijn en die in plaats van een aansprekende naam slechts een nummer hebben. Osvaldo Santos Díaz, chef van de gastronomische staatssector in de provincie Holguín, zei onlangs tegen lokale media dat de verkopen in 2012 in elkaar zakten omdat er ‘211 verkooppunten zijn veranderd van staatsbedrijf in een particulier bedrijf.’

Proef
Landelijke media hebben het programma in Holguín niet gemeld waarschijnlijk omdat het nog een experiment is, dat zich bij succes over het hele land zal verspreiden. Het plan maakt deel uit van de hervormingen die door Raúl Castro zijn ingezet en waarbij enkele publieke diensten overgaan in particulier handen om zo de economie in Sovjetstijl te moderniseren. In de laatste maanden zijn duizenden kapperszaken, schoonheidssalons, reparatieplaatsen voor huishoudelijke artikelen, zaken van schoenenpoetsers en  timmerlieden door de staat overgedragen aan de werknemers, die een pachtcontract tekenden, aldus Reuters. In alle sectoren werden eerst experimenten uitgevoerd voordat de maatregel landelijk werd ingevoerd. Julio César Zayas, directeur van de gastronomische dienstverlening in het plaatsje Barajagua, gemeente Cueto bij Holguín, zegt dat de eethuisjes die tot nu toe aan de staat behoorden, worden uitgebaat door de werknemers, die belasting betalen en moeten concurreren met particuliere eethuizen die al langer bestaan. ‘Zeven ondernemingen zijn zo in het nieuwe systeem opgenomen.’

Van staatssteun naar belasting

Veel Cubanen klaagden de afgelopen jaren over de slechte kwaliteit van de dienstverlening in cafés en eethuizen van de staat. Het aanbod was beperkt, vaak omdat een deel van het voedsel dat de staat afleverde zoals broodjes ham, frisdranken, rum, pizza’s en koffie ‘verdwenen’ en op de zwarte markt terechtkwam. Bij eethuis El Paraíso / Het Paradijs staan rum, frisdrank, sigaretten en broodjes op de kaart. ‘Deze maatregel betekent ook dat de werknemers meer inkomsten hebben en dat de bediening van de klanten beter en het aanbod voor de consument uitgebreider is,’ zegt eigenaar Eusmar Gómez Rodríguez. ‘Nu kunnen we zelf zaken beslissen en het menu wijzigen en uitbreiden.’

Persoonlijke verantwoordelijkheid
Een Cubaanse econoom,  die niet met naam genoemd wil worden, merkt op dat de voormalige verkooppunten in handen van de staat, de staat ook verliezen opleverde. Bij de nieuwe aanpak vermindert bijvoorbeeld de diefstal van materiaal, meubilair en voorraden  omdat de werknemers een eigen belang in de zaak hebben en zij de Staat moeteb betalen in de vorm van belastingen. In Calle Real staat Cafetaria Nº1 in de buurt Pueblo Nuevo. De baas Lourdes Mulet zegt dat het nog niet duidelijk is welke bedrijven allemaal zullen overgaan naar het nieuwe particuliere systeem, maar hij hoopt dat zijn zaak er bij hoort. ‘Ik denk dat als ik me inspan, mijn inkomsten groter zullen zijn dan wat ik nu heb, alhoewel ik het niet zeker weet want dit heb ik nog nooit eerder moeten doen’, ‘zegt Mulet, die op dit moment 250 peso’s per maand verdient, ongeveer 10 dollar.

Bron
Tekst website  Cubaencuentro

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s