Havana: Vier wooncomplexen binnen één maand ingestort

Dinsdag 31 januari deed zich in Havana voor de vierde maal binnen één maand een ernstig incident voor met de ineenstorting van een woningcomplex. Er werden geen slachtoffers gemeld. Bewoners in de hoofdstad verbazen zich over deze instortingen omdat ze zich voordoen in de maand januari, een maand zonder wind en zonder regen. Vijf personen vonden de afgelopen maand de dood.

Het complex aan de straat Zanja in Oud- Havana

Ditmaal ging het om een groot complex aan de Calle Zanja, tussen de straten Aramburu en Soledad. Het bericht kwam van de kritische schrijver en twitteraar Orlando Luis Pardo. Het grote complex was onbewoonbaar verklaard, maar bevatte ongeveer 100 wooneenheden. Bewoners zeiden ‘op straat te blijven (…) tot de autoriteiten deze situatie zou oplossen.’ Een persoon die foto’s nam werd voor korte tijd ondervraagd door een lid van de Cubaanse staatsveiligheidsdienst.

Theater van de Liefde
Een week eerder was het voormalige Teatro Campoamor bezweken: hierbij kwam één persoon om het leven. Het Campoamor Theater werd in 1921 geopend en in 1971 gesloten. Grote artiesten als Rita Montaner en Bola de Nieve vierden er triomfen. Vanaf dat moment werd het een ware bouwval. Vijf jaar geleden was het gebouw al eens gedeeltelijk ingestort. Nu woonden er nog vier gezinnen, die vanwege de enorme woningschaarste in Cuba geen alternatief hadden.

Het interieur van het Campoamor Theater in 2010

Het gebouw is ook te zien in een documentaire van de Duitse filmmaker Florian Borchmeyer en Matthias Hentscher De nieuwe kunst van het maken van ruïnes (2006).  De film schoot de Cubaanse autoriteiten uiteindelijk in het verkeerde keelgat. Kort na de verschijning werd Habana, Arte nuevo de hacer ruinas, door het Cubaanse Filminstituut ICAIC op de lijst van verboden films geplaatst en kon deze niet meer worden getoond. Illegale kopieën zijn op straat voor 2 tot 3 CUC’s verkrijgbaar.

Twee instortingen
Ongeveer tegelijkertijd stortte een gebouw aan Calle Neptuno in zonder dat er slachtoffers vielen. Op 18 januari stierven bij het eerste incident deze maand in Calle Infanta y Salud vier personen en werden er vijf gewond. Begin jaren zestig werd de Ley de Reforma Urbana / Wet op de Stedelijke Hervorming ingevoerd en onttrok het nieuwe communistische regime alle woningen aan de wettige eigenaren. Vanaf dat moment worden de meeste van deze panden ook niet meer door de gemeentelijke overheid onderhouden.

Link
*  Bericht weblog over de eerste instorting op 18 januari 2012

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s