De ontplofte koffiepot

‘Dolblij was ik toen ik pakjes koffie van het merk Serrano vond in een winkel in Calle Monte, voor de prijs van $ 3,45 CUC (iets meer dan 80 peso’s in de nationale munt). Op dat moment had ik echter nog geen idee wat dat teweeg zou brengen.’ Aldus onafhankelijk journalist Lucas Garve die een fenomeen beschrijft dat zich vaker in Cuba voordoet. Zijn ontplofte koffiepot is niet uniek, evenals het gesjoemel met voedsel en zeepproducten.

Het kabaal veroorzaakt door de ontploffing van de koffiepot was het teken dat ik geen ontbijt zou hebben. Met het pakje gemalen koffie dat ze me als echt hadden verkocht, was geknoeid, met een explosieve en gevaarlijke mix. De koffiepot was vernield. Die mix van geen-koffie had de uitgang verstopt en bedekte nu de keuken en een deel van de overloop met een heel fijne, donkerbruin zand.

Bedrog
Het is werkelijk onmogelijk om de koffie te drinken die ze in de kleine levensmiddelenwinkels verkopen, in zakjes van 4 peso’s. Het gebrek aan koffie van goede kwaliteit in de winkels is verhoudingsgewijs groter geworden door de slechte kwaliteit van die goedkope koffie. En tegelijkertijd nam het banditisme toe in dergelijke zaken, waar het al heel gewoon blijkt dat met toiletartikelen, voeding en drank geknoeid wordt om de consumenten op te lichten. Dit gebeurt dagelijks met flessen rum, blikjes bier, gecondenseerde melk, mayonaise, zakjes komijn, flesjes shampoo, kroketten van explosief beslag, slecht gedroogde ham, etc. Ik ben getuige geweest van consumenten die heftig in de winkels protesteerden omdat ze meteen bij aankoop de voedingsmiddelen of toiletartikelen openden en in de gaten kregen dat met de inhoud was geknoeid.

Geen controle
Dit alles is te wijten aan het gebrek aan een echte kwaliteitscontrole en ook aan de heersende corruptie. Het pakje Serrano-koffie dat ik bijvoorbeeld kocht was ogenschijnlijk echt. Het was vacuüm verpakt in een speciale verpakking om het lang te kunnen bewaren. En dit soort verpakkingen wordt gemaakt met machines met een daarvoor geschikte technologie. Dus, hoe en waar wordt met het product geknoeid? Net  2 weken geleden vergaderde in Havana de Nationale Vergadering van de Poder Popular, een soort parlement. Onder de besproken thema’s, onderzochten de afgevaardigden de veelvuldige klachten van het volk over problemen die zich voordoen in de zaken die gastronomische diensten verhandelen in de hoofdstad.

Ontslagen bij administrateurs
Verslaggevers van de lokale radio maakten bekend dat zo’n 60 administrateurs werden ontheven van hun functie vanwege het slechte beleid en de diefstallen op de afdelingen waar ze werkten. Maar er werd niet verklaard sinds wanneer de schurken stalen, noch hoe groot de verantwoordelijkheid was van diegene die hen in een dergelijke functie had aangesteld.  Als dergelijke zaken zouden overgaan in handen van particulieren, of van arbeiders die verenigd zijn in coöperatieven, dan zou het kunnen zijn dat er een echte administratieve controle werd uitgeoefend en een adequaat beleid werd gevoerd. Zouden zo de ochtendlijke ontploffingen van koffiepotten voorkomen worden?

Bron
* Lucas Garve, onafhankelijk journalist o.a. voor Cubanet, 19 december 2011

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s