Historisch gebouw in Havana ingestort

In de nacht van donderdag op vrijdag is een deel van het appartementsgebouw Sarrá in Calle 23 Nr. 518 in elkaar gestort. De bewoners van de 30 woningen moesten het pand verlaten. Bewoners moesten met huisraad en al ontzet worden, vaak met behulp van hoogwerkers. De operatie duurde tot zaterdagnacht. Het karakteristieke gebouw stond op de hoek van straat 23 en 12 in Vedado en heeft historische betekenis. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Het gebouw had niets weg van de verwaarloosde en slecht onderhouden woningen c.q. halve ruïnes, die in de afgelopen maanden in de Cubaanse hoofdstad in elkaar zijn gestort.

Fidel maakte op 16 april 1961 bekend dat de Cubaanse revolutie 'socialistisch' zou zijn, op de hoek van Calle 23 en Calle 12 in Havana.

Dit gebouw heeft bovendien historische faam omdat Fidel Castro op 16 april 1961 op een tribune voor het Sarrágebouw bekendmaakte dat de Cubaanse revolutie ‘een socialistisch karakter’ zou hebben. Fidel maakte op 16 april 1961 bekend dat de Cubaanse revolutie ‘socialistisch’ zou zijn, op de hoek van Calle 23 en Calle 12 in Havana.

Groen of rood?
Zijn tegenstanders zeiden later dat het  eerste maal was dat El Comandante toegaf dat de revolutie die hij tussen 1959 en 1961 steeds omschreven had als  ‘groen als de palmen’ in werkelijkheid ‘rood’ was. Aan de muur van het gebouw is later een bronzen plaquette aangebracht met een afbeelding van Fidel Castro omringd door honderden bewapende leden van de Cubaanse milities. Het beeld op de plaquette vertoont grote gelijkenis met de historische foto’s van dat moment. (zie boven)

Verhuizing
De bewoners verlieten met behulp van de brandweer en de politie hun appartementen omdat nieuw instortingsgevaar dreigde. Vaak droegen ze hun elektrische huishoudelijke apparaten met hen mee,  toen ze werden overgebracht naar het nabijgelegen Charles Chaplin Theater. Later zullen de meesten van hen verhuizen naar de gemeenten Cerro, 10 de Octubre, Guanabacoa en Oost Havana. Onder de toeschouwers deden, aldus een journalist van Cubanet geruchten de ronde dat de kwaliteit van de renovatie van het gebouw vorig jaar, te wensen overliet. De voorgevel was vernieuwd en geschilderd maar door een gebrek aan arbeiders en het zogeheten ‘weglekken van materialen’ (lees: diefstal van materialen om op de zwarte markt verkocht te worden), maakten dat de 38 appartementen die het appartement telt, niet toereikend gerenoveerd werden.

Restauratie in 2011
Bijna een jaar geleden berichtte het officiële dagblad Juventud Rebelde (14 april 2011) nog over de restauratie van dit gebouw, die werk zou hebben opgeleverd, aldus de chef van de bouwbrigade Victor Romero, voor meer dan 2.000 bouwvakkers. Een bewoonster Mercedes liet de journalist weten ‘zeer tevreden te zijn’ met de werkzaamheden van de bouwvakkers die veel problemen in de woningen hadden opgelost. ‘Zij hebben een schitterende klus geklaard, met respect voor de structuur en de kleuren van het schilderwerk zoals de woningen die ook bezaten op dat historische moment in 1961,’ aldus Mercedes tegen de journalist van Juventud Rebelde.

Bron: Cubanet

Advertenties

One thought on “Historisch gebouw in Havana ingestort

  1. Ik zie regelmatig gebouwen in Havana die nagenoeg op instorten staan. In januari was midden in Havana ook weer en gebouw ingestort. Er waren 4 doden werd beweerd maar van insiders hoorde ik dat er minimaal 20 doden waren en heel veel gewonden. Wanneer je weet hoe mensen daar gehuisvest zijn en met hoevelen op elkaar wonen is dat te verwachten. Ik hoop dat de overheid aldaar er beter op gaat toezien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s