Ruim 1.100 aanhoudingen in maart

In maart van dit jaar hield de Cubaanse politie 1.158 Cubanen om politieke redenen aan. De meeste arrestaties vonden plaats rond het pausbezoek. De laatste keer dat zoveel Cubanen werden aangehouden was tijdens de inval van de Varkensbaai vijftig jaar geleden, aldus een rapport van de Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN).

Het rapport van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening versterkt de klachten van diverse zijden dat de paus en de katholieke kerk in Cuba schendingen van mensenrechten hebben genegeerd in ruil voor meer ruimte voor kerkelijke activiteiten op het eiland. De mensenrechtengroep Damas de Blanco verzocht kardinaal Jaime Ortega Alamino om een onderhoud ‘omdat de onderdrukking in Cuba sterk gegroeid is en omdat we van de zijde van de kerk te maken hebben met een totaal stilzwijgen,’ aldus de leider van de groep Bertha Soler dinsdag j.l. in een reactie.

Zwijgen
Het 40-pagina tellende rapport bevat namen en data van elke aanhouding en toont aan dat de Cubaanse regering dissident gedrag heeft vervolgd op het moment dat paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek van 26 tot 29 maart om vrijheid vroeg. De maandelijkse rapporten van de CCDHRN geven tevens aan dat het aantal aanhoudingen om politieke reden is gegroeid nadat Raúl Castro de nieuwe leider werd. Fidel’s opvolger heeft de reputatie een pragmaticus te zijn op het terrein van de economie, maar tegelijkertijd is hij een hardliner op het gebied van afwijkend politiek gedrag. Het aantal ‘arbitraire politieke aanhoudingen bedroeg in 2010 147 gevallen per maand, in 2011 verdubbelde dat tot 343 per maand, met 796 in december vorig jaar en 631 en 604 gevallen in de eerste twee maanden van 2012. In maart steeg dit aantal dan tot 1.158.

Link
* Informe CCDHRN MARZO 2012

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s