Particulier ondernemerschap in Cuba groeit langzaam (1)

Sergio Luis Suárez (24) is een van de nieuwe gezichten van de ontluikende ondernemersklasse van Cuba. Hij knipte vroeger haren voor geld voordat het legaal was, maar nu heeft hij een vergunning van de overheid en heeft hij de voorzijde van het appartement van zijn moeder veranderd in een geïmproviseerde salon. Zijn maandelijkse winst is ongeveer $25, voor 50 cent per knipbeurt.

Een kapster die eigen baas of ‘cuentapropista’ is

Yaceli Hidalgo is een ander voorbeeld. Ze opende een klein restaurant, met als startgeld bijna 4.000 dollar van haar familie in Italië. In deze oostelijke stad, is haar restaurant een van de 19 etablissementen, in het Spaans bekend als paladares, die vooral eten bereiden voor toeristen en Europese gepensioneerden die een deel van het jaar doorbrengen in Cuba. De zaken gaan zo goed dat haar restaurant nu 14 maanden open is. Overal in Cuba zijn er legio mensen zoals Suarez en Hidalgo – ondernemers die voor zich zelf beginnen als slotenmakers, loodgieters, elektriciens en dergelijke. Ze waren er altijd al, maar werkten op een kleinere schaal, illegaal, in de informele economie. ‘Ik kan meer geld verdienen,’ legt Suárez uit, in vergelijking met het officiële maandsalaris van $ 20 van de regering.

Economische openheid
In de afgelopen 24 maanden heeft de communistische regering van Cuba een aantal economische openingen aangekondigd bedoeld om de opgeblazen overheid te snoeien met 1 miljoen banen en om tijd te winnen terwijl het land overgaat van het bewind van de twee Castro broers die geregeerd hebben sinds 1959, maar nu allebei in de tachtig zijn. De hervormingen betreffen onder andere uitgebreidere mogelijkheden voor zelfstandigen, een liberalisering van de regels voor familie-restaurants, een grotere flexibiliteit voor de Cubaanse boeren om hun producten te verkopen en zelfs de creatie van vastgoed markten in grote steden als Havana en Santiago.

Bodega of staatswinkel met de tekst: Er is geen olie

Kleinschalige beroepsuitoefening
De meeste van de 181 nieuwe toegestane categorieën voor zelfstandigen betreffen ongeschoold werk en diensten die het meest relevant zijn in stedelijke gebieden – schoonheidssalons, kappers, loodgieters en dergelijke. Volgens cijfers van de overheid, zijn er al 371.000 licenties toegekend. De hervormingen blijven echter verre van alles wat lijkt op vrije markt kapitalisme. Veelzeggend is dat geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek niet tot de mogelijkheden behoren en ook niet een aantal technische banen die de overheid onder haar controle heeft gehouden. En er is geen groothandel, die goederen en diensten leveren aan de groeiende klasse van ondernemers.

Geen opleiding
Programma’s om te leren hoe een bedrijf te runnen zijn ook zeldzaam, maar de rooms-katholieke kerk biedt nu business-training programma’s in Havana. Er is geen noemenswaardig handels- of beroepsonderwijs. Er is helemaal geen kapitaal voor landbouw. Uit gesprekken met de nieuwe ondernemers blijkt dat Cubanen de veranderingen verwelkomen. Maar velen blijven op hun hoede, zich ervan bewust dat een soortgelijke opening 20 jaar geleden dicht klapte toen de economische crisis, veroorzaakt door de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, overwonnen was.

Bron
* Miami Herald, 18 april 2012

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s