94-jarige vrouw in Villa Clara na straatterreur overleden

Antonia Rodríguez Mirabal (94 jaar) is zaterdag in Santa Clara aan een hersenbloeding overleden. Zij overleed nadat twee dagen lang gewelddadige acties voor haar woning plaatsvonden. Antonia is de grootmoeder van de dissidente Idania Yánez Contreras.

Idania Yánez Contreras

Volgens Idania vonden de zogeheten actos de repudio op 16 en 17 mei voor haar woning plaats. ‘Wij moesten mijn oma naar de woning van een buurman brengen, maar ook daar kon zij alles horen wat men ons toeschreeuwde. De 18e kreeg zij een hersenbloeding.’ Volgens Yánez, leidster van de Coalición Central Opositora / Centrale Oppositie Koepel bestonden de paramilitaire groepen uit universitaire studenten, leerlingen van middelbare scholen en anderen. Behalve het uiten van beledigingen, gingen zij zich ook te buiten aan het gooien van stenen. Ten tijde van het 48-uur durende beleg was het de familie verboden boodschappen in te kopen.

‘Verbale lynchpartijen’
De zogeheten actos de repudios worden in Cuba uitgevoerd door gewelddadige groepen tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in hun woonomgeving. De knokpartijen worden door de overheid/ partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s