Koeien stelen van ‘Commandant van de Revolutie’

Zaterdag 5 mei werden minstens 3 koeien gestolen op een landerij van een van de nog in leven zijnde Commandanten van de Revolutie, Guillermo García Frías. Zijn boerderij lig ten zuidwesten van de hoofdstad. De volgende ochtend werden 3 patrouillewagen en 2 wagens van Medicina Legal (o.a. voor onderzoek naar vingerafdrukken en DNA) bij de boerderij gesignaleerd.

De Comandante van de Revolutie, Guillermo García Frías bij de presentatie van zijn boek Encuentro con la verdad / Ontmoeting met de Waarheid.

Een van de functionarissen, Alexander Bordero, liet zich ontvallen dat ‘de mensen nergens meer voor terugdeinzen. Ze stelen nu al van een commandant.’ De onderzoekers namen foto’s en video-opnamen op de plaats delict, aldus enkele buren. Hoewel meer boeren in de afgelopen periode de diefstal van hun koeien hadden gemeld, besteedde de politie daar toen geen aandacht aan. Het ontvreemden van koeien komt vaker voor in dit gebied en er staan zware straffen op. ‘Maandag 7 mei jl werd een van mijn paarden gestolen. Ik meldde dit aan de politie-eenheid en nog steeds wacht ik op een onderzoek,’ zegt Alfonso Chaviano, beter bekend als Chichi, die er aan toe voegt dat een paard in Cuba meer dan 1.000 dollar kan opbrengen.

De bloem van de moringaboom

Modelbedrijf
De coöperatie Fernando García Rosales is meer dan 400 ha groot, behoort aan het Nationaal Bedrijf voor de Bescherming van Flora en Fauna, dat door commandant García Frías wordt geleid. Ze beschikt over allerlei faciliteiten en wijdt zich met name aan de teelt van suiker en moringa (boomsoort met medicinale mogelijkheden) maar deze coöperatie legt zich vooral toe op veeteelt. Osiris, een van de dorpsbewoners die niet wil dat zijn naam wordt gepubliceerd, sprak ooit met de administrateur van de landerij, Miguel Vale: ‘Hij nam me mee voor een ritje in zijn eigen jeep en vertelde over zijn vele reizen naar Mexico en Brazilië, die vooral waren bedoeld om volbloed vee aan te kopen.’ Cubaanse burgers hebben verder geen mogelijkheden om deze investeringen en hun mogelijke winstgevendheid te controleren want alles gebeurt met instemming van Fidel Castro persoonlijk, die in januari het landgoed nog bezocht. Volgens landbouwdeskundigen levert zo’n gestolen beest 1.300 dollar op. Volgens functionarissen gaat het om volbloeddieren, die tussen de 350 en 450 kilo wegen. Tot nu toe is er geen enkele verdachte aangehouden.

Bron
* Yaremis Flores is medewerker van het weblog Jurisconsulto en schenkt aandacht aan de politiek-juridische aspecten van de Cubaanse samenleving. Jurisconsulto wil de Cubanen bewust maken van hun fundamentele rechten. Redacteur van Jurisconsulto de Cuba is Laritza Diversent, een onafhankelijk advocate die wil dat de Cubaan zijn rechten kent en zich kan verdedigen tegen de absolutie macht van de socialistische machthebbers.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s