Meer corruptiezaken in Cuba

De Cubaanse Staatscourant Gaceta Oficial publiceerde op 24 mei de namen van drie eilandbewoners die beschuldigd worden van corruptie door vervalsing van bankgegevens en andere commerciële documenten, Het gaat om Mario Betancourt Caraballoso, Elianet Haya Moran en Ariel Valdes Garcia. De arrestaties, dagvaardingen en bevelschriften kunnen wellicht te maken hebben met een miljoenenfraude bij een Cubaanse bank.

Mario Betancourt

Betancourt wordt door Interpol gezocht nadat hij Cuba heeft verlaten; hij zou volgens sommigen nu in Canada verblijven. Zijn vrouw America zou al twee maanden geleden onder huisarrest zijn geplaatst, aldus de buren. Dezelfde bronnen bevestigen dat het stel in een Cubaanse bank werkte en wellicht betrokken is geweest bij de verduistering van vijf miljoen Amerikaanse dollars die kortgeleden bij de Banco Internacional de Comercio, SA (BICSA) uit kwam. De Cubaanse overheid vecht, onder leiding van het hoofd van de Rekenkamer Gladys Bejerano tegen corruptie en die strijd leidde al eerder tot gevangenneming van veel Cubaanse regeringsambtenaren en ondernemers. De verstrekte informatie over deze zaken – als ze al in de pers worden vermeld – blijft oppervlakkig. Een van de problemen bij het ontbreken van deze transparantie kan de betrokkenheid zijn van familieleden van vooraanstaande Cubaanse personen. In kringen van de Cubaanse Communistische Partij circuleren als waarschuwing een ‘beperkt aantal’ video’s met beelden van de verhoren van personen die verdacht worden van corruptie-activiteiten. Het is te hopen dat er meer details worden gepubliceerd, zeker sinds president Raúl Castro zijn woord gaf en verzekerde dat ‘na de uitspraken van de rechtbanken, alle mensen uitgebreid kennis zullen kunnen nemen van de feiten.’

Uniek
De publicatie van dergelijke aanhoudingen met naam en toenaam is in Cuba uitzonderlijk. Het gebeurde in 2011 in een zaak tegen de twee Chileense broers en zakenlieden,  Max en Marcel Marambio (zie blog van 31 mei 2012) . De eerste werd tot 20 en de tweede tot 15 jaar veroordeeld; beiden bevonden zich echter in het buitenland. Niet eerder werden verdachte Cubanen met vermelding van hun naam in de Cubaanse Staatscourant vermeld.

Bron:
* Fernando Ravsberg, BBC-correspondent in Havana, publiceerde deze tekst op 27 mei op de website Havana Times.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s