De onvoorstelbare Fidel Castro

Gisteren wijdde de voormalige leider van Cuba 35 woorden aan yoga,  na de vage tekst die hij zondag publiceerde over de Moringa Oleifera en de Morena-bomen. Sinds vorige week hebben de lange columns van Fidel Castro plaats gemaakt voor tweet-achtige berichten. De minireflexiónes worden integraal in de staatsmedia afgedrukt.

Moringa oleifera, in Azie ook bekend als Malunggay wordt beschouwd als een boom met voedzame bestanddelen. Van de Himalaya tot de Filipijnen wordt de snelgroeiende boom gekweekt en ook wel omschreven als de Wonderplant. Via industriële verwerking worden delen van de boom verwerkt tot pillen en frsidranken. De schors smaakt naar asperges. Ook in de thee en bij het koken wordt de Moringa oleifera gebruikt.

De Moringa Oleífera en Morera-bomen zouden, aldus Fidel Castro, op massale schaal gekweekt een  ‘onuitputtelijke bron vormen voor vlees, eieren en melk en zijdevezels.’ Gisteren mijmerde Fidel verder over ‘yoga’ in een nieuwe minireflexión.

Het grote onbekende
Onder de titel ‘Het onvoorstelbare’ schrijft hij dat yoga’s dingen doen met hun lichaam die ontsnappen aan onze verbeelding. ‘Zij zijn hier, tussen onze ogen, via beelden die onmiddellijk vanaf enorme afstand komen, via de Tocht naar het Onbekende.’ De officiële pers drukte het korte commentaar zonder enige toelichting af. Met Tocht naar het Onbekende kan Castro naar een populair Cubaans televisieprogramma Pasaje a lo Desconocido verwijzen, gepresenteerd door Reinaldo Taladrid, die buitenlandse documentaires presenteert over wetenschappelijke en culturele fenomenen en die ook forumlid is van het discussieprogramma Mesa Redonda.
Blogger Yoani Sánchez laat via een tweet weten dat de ‘keizer nu zonder kleren is’ en dat Castro’s suggestie om de voedseltekorten in Cuba op te lossen via de Moringa oleifera, ‘om te lachen zou zijn, als de zaak niet zo ernstig is.’

Link
* De recente minireflexiónes van Fidel Castro in het Spaans.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s