Cubaanse dissident Fariñas na 48 uur vrijgelaten

De prominente Cubaanse dissident Guillermo Fariñas is zaterdag jongstleden na 48 uur verblijf in de cel weer vrijgelaten. Hij sprak telefonisch met het Spaanse persbureau EFE en vertelde dat het de vierde keer binnen een week was dat hij werd aangehouden. Een andere dissident José Daniel Ferrer werd na 72-uur gevangenschap weer in vrijheid gesteld.

Farinas (rechts) tijdens de begrafenis van Oswaldop Payá op 24 juli jl.

De psycholoog en onafhankelijk journalist werd vastgehouden in een politiebureau in zijn woonplaats Santa Clara, 270 kilometer van Havana. Donderdagmiddag werd hij samen met andere leden van de oppositie gevangen gezet tijdens een straatprotest tegen de in beslagname van een computer die eigendom was de dissident Jorge Luis Antunes. Op vrijdag 17 augustus, zaterdag 18 augustus en dinsdag 21 augustus was Fariñas ook al ingesloten. Zijn behandeling in het politiebureau was ‘normaal en er was geen sprake van wat voor provocatie dan ook.’ Guillermo Fariñas ontving in 2010 van het Europees Parlement de Sacharov Prijs voor de Vrijheid van Denken. Hij werd dit jaar verschillende malen aangehouden en steeds korte tijd gevangen gezet.

José Daniel Ferrer met zijn vrouw Belkis Cantillo (midden), hun dochter Martha (l) en een bekende Yasnay.

72 uur cel voor Ferrer
De Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening zei dat in de afgelopen week tientallen dissidenten in de Oostelijke provincies Santiago de Cuba zijn gearresteerd. Eén van hen was de dissident José Daniel Ferrer, die eerder behoorde tot de zogeheten Groep van 75 uit 2003 toen 75 opposanten werden gevangen gezet en tot zware straffen veroordeeld werden. Ferrer woont in Palmarito de Cauto in Oost-Cuba en is leider van de militante Union Patriotica Cubana (Cubaanse Patriottische Unie). Hij werd na 72 uur cel weer vrijgelaten. Havana omschrijft Cuba’s interne oppositie gewoontegetrouw als ‘contrarevolutionairen’ en omschrijft hen als  ‘huurlingen’ in dienst van de VS.

Bron
* EFE, 25 augustus 2012

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s