Nieuwe EU-baas in Havana wil dialoog

De nieuwe ambassadeur van de Europese Unie in Havana, Herman Portocarero, zegt dat er ‘sinds de jaren negentig veranderingen zijn opgetreden in Cuba.’ De voormalige Belgisch ambassadeur zei te hopen dat de dialoog tussen de 27 landen van de EU en Havana de komende jaren ‘soepeler’ zal zijn, wetende dat het laatste woord hierover aan de regeringen is, aldus Portocarero.

Portocarero en zijn echtgenote

Portocarero is werkzaam bij de nieuwe dienst voor buitenlandse actie van  de EU, die geleid wordt door Eurocommissaris  Ashton. Hij sprak – achter gesloten deuren – met een delegatie van het Europees Parlement. Na afloop zei hij dat uitgaande van de huidige Common Position van de EU de mogelijkheid bestaat om via onderhandelingen tot een akkoord te komen onder voorwaarden. De opheffing van de Common Positon is, aldus Portocarero, een politieke beslissing die de staten aangaat. Hij voegde er op persoonlijke titel aan toe dat er zich sinds de jaren negentig in Cuba een verandering heeft afgespeeld. Hij ging verder niet in op de aard van deze verandering.

Mensenrechten en economie
De Common Position van de EU dateert van 1996. De landen van de EU stelden toen vast dat samenwerking met Cuba op economisch terrein mogelijk is wanneer er op het gebied van de democratisering en mensenrechten, evenals de vrijlating van alle politieke gevangenen, vooruitgang wordt geboekt. ‘De landen van de EU zijn van mening dat Cuba zich meer moet openen en de mensenrechten accepteren, maar ik denk ook dat we met Cuba moeten praten en niet over Cuba,’ aldus Portocarero.

Reacties Spanje
Twee Spaanse politici reageerden op de uitspraken van Portocarero. De Euroafgevaardigde van de Partido Popular (PP), Ignacio Salafranca, benadrukte dat de dialoog met Cuba gebaseerd moet zijn op de uitgangspunten van de Common Positon. Zijn socialistische collega María Muñiz (PSOE) benadrukte dat de woorden van de nieuwe ambassadeur aangeven dat er in de wereld sprake is van een evolutie en ook in Cuba op het terrein van de economie. Zij toonde zich voorstander van ‘normalisering van de relaties met Cuba en wees erop dat de EU relaties op het hoogste niveau onderhoudt met landen als Oezbekistan en Georgië waar ‘de situatie van de mensenrechten ernstiger is.’

Schrijver-diplomaat
Herman Portocarero werd in 1952 in Sint-Katelijne-Waver geboren en is behalve Belgisch diplomaat ook schrijver. Zo verscheen van hem Cubaanse nachten Onmiddellijke memoires 1995 – 1999.  Het boek houdt het midden tussen een informatieve en een romaneske publicatie. Of beter waarin documentaire passages en een fictief feuilleton (Cuentos del muerto — te vertalen als Verhalen van de dode) elkaar afwisselen. De Nederlandse criticus Hans Warren noemde het boek destijds ‘een liefdesverklaring aan Cuba’ en verweet de schrijver ‘heel wat minder verheffende toestanden in Cuba te verzwijgen. Zelfs Fidel Castro, de leider die geen oppositie duldt, mag op welwillendheid rekenen,’ aldus Warren in de GPD-pers. Portocarero was tussen 1995 en 1999 ambassadeur in Havana was. Hij was daar ook betrokken bij de film Mi Corazon Venenosa.

Bronnen
* Diario de Cuba en persbureau EFE

2 gedachten over “Nieuwe EU-baas in Havana wil dialoog

 1. Er zou een mogelijkheid bestaan om via onderhandelingen tot een akkoord te komen, onder bepaalde voorwaarden. Maar die voorwaarden worden wel gesteld door het cubaanse regime en niet door 27 landen en ook niet door de hele wereld. De veranderingen of hervomingen die zich hebben afgespeeld in de negentiger jaren zijn niet ten goede gekomen aan de bevolking, sterker nog (vraag het de mensen zelf) het is nog veel beroerder. Wij in het westen denken nog steeds dat we het beter weten en wat goed is voor de cubaanse economie. Nou kijk alle entrevistas van fidel castro maar eens na en lees zijn boeken over economie religie en cultuur dan zult u zien dat er in deze wereld maar een man is die het weet. Alles wat hier fout gaat is een bewuste keuze van het regime castro. Ze willen geen enkele vrijheid of medezeggenschap van de bevolking of van wie of welk land dan ook. Het zal ze wel opbreken, maar dat maken ze ze zelf waarschijnlijk niet meer mee.
  SIP.

  • Allez, dat kan toch niet zo moeilijk zijn om te begrijpen wat die Common Position inhoudt?

   Het is het standpunt van de EU in relaties tot Cuba. En relaties kan betekenen: handel en/of politiek. De Common Position bindt de EU, niet Cuba (Cuba wijst de C.P. af als inmenging in binnenlandse aangelegenheden). De C.P. is bovendien geen dogma maar te begrijpen als een soort van koers waarvan de richting iedere 6 maanden wordt bijgesteld.

   Het is een goede zaak dat de EU Portocarero heeft aangesteld als vertegenwoordiger. Hij is Cuba-kenner en het moment van het verdrag van Lissabon 2009 (dat zijn aanstelling tot gevolg heeft) komt op een gunstig tijdstip. Mogelijk kan de Common Position wederom bijgesteld worden (en niet langer afgewezen worden) en de relatie Cuba – EU bevoordelen.

   Ik moet niet uiteenzetten waartoe dat kan leiden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s