Advocaten en activisten klagen bij procureur-generaal (1)

Diverse Cubaanse advocaten en het onafhankelijke forumproject Estado de Sats hebben vrijdag jl. de procureur–generaal van de Republiek een klacht overhandigd over ‘ontelbare arbitraire aanhoudingen’, inclusief enkele ‘gewelddadige aanhoudingen’ die tussen 24 juli en 24 september 2012 op het eiland plaatsvonden. De auteurs spreken over schendingen van de Cubaanse grondwet en van Cubaanse wetten o.a. door politieagenten en leden van de geheime dienst. Zij vragen de procureur-generaal om een onderzoek en dringen aan op ‘disciplinaire maatregelen voor de schade die aan de vervolgden’ is toegebracht’.

‘De arrestaties werden uitgevoerd door de Staatsveiligheidsdienst en de Nationale Revolutionaire Politie (PNR), en zijn bedoeld om te voorkomen dat burgers gebruikmaken van hun recht zich te verenigen, bijeen te komen, zich te manifesteren en vrij te uiten,’ zeggen de advocaten Laritza Diversent Cambara, Yaremis Flores Marin, Barbara en Veizant Boloy Gonzalez en de voorzitter van het Cubaans Juridisch Verbond / Asociación Jurídica Cubana, Wilfredo Vallín Almeida, en de directeur van het onafhankelijke Forum Estado de Sats, Antonio González-Fernández Rodiles. De samenstellers van de klacht beroepen zich op Artikel 63 van de Cubaanse Grondwet,*  waarin staat dat ‘elke burger het recht heeft om klachten en verzoekschriften in te dienen bij de autoriteiten en ‘dat deze aandacht krijgen en worden beantwoord, volgens de wet.’ En zij wijzen op Artikel 26 waarin wordt erkend dat ‘elke persoon die schade lijdt die onterecht veroorzaakt is door overheidsfunctionarissen en samenhangt met het uitoefenen van hun functies, aanspraak kan maken op en het verkrijgen van een overeenkomstige schadeloosstelling of vergoeding”.

Tijdens de begrafenis van Osvaldo Payá op 24 juli werden tientallen dissidenten gearresteerd

Geweld tijdens begrafenis
In het document worden een aantal arrestaties genoemd, zoals die met geweld van Rodiles zelf en die van de dissident Guillermo Fariñas Hernández, lid van het forum Estado de Sats Ailer Mena González en de onafhankelijke journalist Julio Antonio Aleaga Pesant op 24 juli toen zij aanwezig wilden zijn bij de begrafenis van de overleden  oppositieleider Oswaldo Paya.

Inval in woningen
Ook de arrestatie van verschillende leden van de oppositie Union Patriotica de Cuba / Patriottische Unie van Cuba (UNPACU) op 23 augustus tijdens een grootscheepse operatie in Santiago de Cuba, wordt genoemd. In deze provincie werden de leider van UNPACU, Jose Daniel Ferrer, samen met andere leden van zijn organisatie, zoals Arsenio Molina, Rafael Leyva, Franklin Peregrin del Toro, Samuel Leblanc Guillermo Cobas Reyes en Antonio Blanco Anyer ’s ochtends om 6 uur van hun bed gelicht.

José Daniel Ferrer , oud-lid van de Groep van 75 en actief in de beweging UNPACU die vooral in Ost Cuba actief is

‘In het huis van José Daniel Ferrer en Belkis Cantillo Ramirez begon de inval om 6 uur toen zich 15 mannen en 10 vrouwen in politie-uniform presenteerden en een man in burger met een document. Niemand kreeg de gelegenheid dit document te lezen en met geweld viel men de woning binnen,’ aldus de aanklacht. ‘Een medewerker van de politie voor jeugdigen, sloeg de 14-jarige Martha Beatriz Ferrer Cantillo, de dochter van Jose Daniel Ferrer en Belkis Cantillo Ramirez. Het was al de tweede maal dat deze agente haar mishandelde. Zij wilde het kind fouilleren omdat deze een mobiele telefoon verborgen hield. Om deze te ontfutselen werden de 10 geüniformeerde vrouwen ingezet die haar sloegen tot ze bijna geen adem meer had en om hulp riep.’ De tekst vermeldt ook de ‘gewelddadige en arbitraire’ arrestatie op 1 september van de schrijver en blogger Orlando Luis Pardo, samen met zijn vriendin Silvia Corbelle Batista, ‘zonder dat een reden werd vermeld’ en zonder te melden ‘naar welke plek zij werden overgebracht’.

Noot
* Artikel 63 van de Cubaanse Grondwet luidt:  ‘Every citizen has the right to direct complaints and petitions to the authorities and to receive the appropriate attention or responses in a timely manner, according to law.

 Link
De website Estado de Sats (zowel in het Engels als het Spaans) bevat o.a. videodiscussieprogramma’s over de situatie in Cuba, de toekomst en de politieke en culturele ontwikkelingen. De zogeheten ‘traditionele dissidenten’ en de jongere generatie van kunstenaars, bloggers en schrijver ontmoeten elkaar daar.

Plaats een reactie