Kunstenaar gearresteerd wegens schilderij Fidel met verentooi

De kunstenaar Robertico Yanoski van de kunstgalerij Víctor Manuel is door agenten gearresteerd vanwege enkele schilderijen waarop Fidel Castro te zien is met de verentooi van een Indianenhoofdman.

Fidel Castro en een vertegenwoordiger van de Oklahoma Creek indianen, W.A. Reiford, dragen een verentooi. Reiford bezocht Fidel op  17 juli 1959. Reiford draagt ook een vredespijp mee. Links staat Antonio Nunez Jimenez,  een guerrillastrijder die in 1961 Minister van Landhervorming werd.

Yanoski werd vorige week zaterdag aangehouden op de markt bij de Avenida del Puerto in Havana waar veel kunstenaars hun werk te koop aanbieden o.a. aan toeristen. Yanoski werd aangehouden en geboeid naar een politiewagen gevoerd. Yanoski heeft de politie-agenten uitgelegd dat Fidel Castro ooit tijdens een bezoek aan de VS een verentooi kreeg aangeboden. Hij zou een dergelijke foto in een fotoboek over Castro hebben gezien. De directeur van de galerie en zijn administrateur zijn door de politie verhoord. Yanoski (40) is de zoon van een oud-strijder van de Sierra Maestra.

Meer belastend materiaal
Nadat Yanoski was weggevoerd en vier van zijn schilderijen in beslag waren genomen, voerden de aanwezige agenten een minutieuze inspectie uit bij andere kunstverkopers op zoek naar werken met ‘politieke problemen.’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s