Communistische jeugdleider: ‘Contrarevolutie heeft oog op de jeugd’

De nieuwe secretaris-generaal van de Unie van Jonge Communisten / Unión de Jóvenes Comunistas de Cuba (UJC), Yuniasky Crespo, zegt dat ‘de contrarevolutie het oog heeft gericht op de jeugd op het eiland’. Crespo (35) zegt dat dit een van de grootste zorgen is voor haar organisatie.  De dissidente publiciste Miriam Leiva constateert dat de nieuwe leiders van de communistische jeugdbeweging steeds ouder worden. Leiva constateert dat de leuzenpolitiek van de jeugdorganisatie een mislukking is geworden en dat steeds meer Cubaanse jongeren alle mogelijke voorwendsels verzinnen om te voorkomen tot de jeugdorganisatie te moeten toetreden.

Yuniasky Crespo is de nieuwe secretaris-generaal van de communistische jeugdbeweging

Crespo, de opvolger van de eveneens 35-jarige Liudmila Álamo die op 25 september werd vervangen, zegt in een interview met de krant Juventud Rebelde dat de organisatie geconfronteerd wordt met ‘veel uitdagingen’ zoals de nieuwe technologieën maar dat ‘zij daar niet voor wegloopt, integendeel.’ (…) ‘Nieuwe technologieën moeten bijvoorbeeld positief worden gebruikt, ten gunste van onszelf, de politiek, de jongeren en wat de Revolutie van ons verwacht,’ beklemtoont Crespo, die docent Marxisme-Leninisme en Geschiedenis is. ‘Wij leven niet in een glazen bol en we hebben te maken met allerlei invloeden van buiten’ en ‘wij worden geconfronteerd met allerlei elementen die te maken hebben met de globalisering.’ Een andere uitdaging vormt, volgens Crespo, de taak van de UJC ‘op termijn de opvolging van de kaders van de communistische partij  want ’als wij de Partij verliezen, verliezen wij de Revolutie.’

Julio Antonio Mella had in zijn tijd een groot charisma en was vooral bij de Cubaanse vrouwen zeer populair

Waar zijn de jongeren?
Publiciste en dissidente, Miriam Leiva constateert in een artikel op de website CubaEncuentro dat de leiding van de UJC, vergrijst. ‘Waar is de nieuwe man…..en de nieuwe vrouw? Julio Antonio Mella richtte op zijn 20ste in 1925 de  Partido Comunista de Cuba op. Frank País vormde ook zijn eigen organisatie, sloot zich aan bij de 26e Juli Beweging, nam de wapens op bij de bestorming van de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba en leidde het clandestiene verzet ter ondersteuning van de guerrillero’s in de Sierra Maestra tussen 1956-57. Mella werd vermoord op 25-jarige leeftijd, Frank toen hij 23 was. Fidel Castro viel de Moncadakazerne aan toen hij 26 jaar was. Che Guevara sloot zich bij de milities aan tegen de staatsgreep tegen Jacobo Arbenz in Guatemala toen hij even oud was en Che was 28 jaar toen hij samen met Fidel voet aan land in Cuba zette. Deze mannen zijn modellen geweest voor de Unión de Jóvenes Comunistas.‘

Cuba’s president Raul Castro kreeg in 2010 bij de sluiting van het congres van de communistische jeugdbeweging een schilderij met de afbeeldingen van Che en Fidel aangeboden

Belangstelling jeugd gering
Miriam Leivia gaat verder in op de geringe belangstelling bij Cubaanse jongeren om tot deze organisatie toe te treden, waar slechts de leuzen tellen en de kritiekloze trouw aan de partij. Zij noemt de beslotenheid van partij en jongerenorganisatie en constateert dat bijvoorbeeld de wisseling van leiders in de top van de UJC een groot geheim is. Crespo’s voorganger was nog maar enkele jaren voorzitter van de jeugdorganisatie en verdween in september met een vijfregelig bericht op de tweede pagina van de partijkrant Granma. Leiva constateert dat er in vijftig jaar revolutie in Cuba niets veranderd is:

‘Vanaf de oprichting van de UJC op 4 april 1962 telt de organisatie 10 leiders. Een van hen, Luis Orlando Domínguez (1972-82), werd tot 20-jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenzwering en corruptie na een scherpe toespraak van Fidel Castro. Carlos Lage Dávila (1982-86), werd uiteindelijk een machtig vicepresident van het land tussen 1993 en 2009, maar werd weggewerkt. Roberto Robaina (1986-1993) die nieuwe manieren lanceerde om jongeren aan te trekken, bracht het tot Minister van Buitenlandse Zaken (1993-99), maar ook hij verdween van het toneel wegens corruptie en samenzwering alhoewel er noch een proces, noch een rechtzaak plaats vond. Victoria Velázquez (1994-97) werd vervangen vanwege corruptie en Otto Rivero Torres (1997-2004) werd nog vicepresident (2004 – 2009) van het land met als speciale opdracht de ideologische campagne Batalla de Ideas / De Slag om de Ideeën. Hij struikelde ook over corruptie. Het waren allemaal persoonlijkheden, die in de armen werden gesloten van de hoogste leiders van het land, maar eindigden in een stroom van laster en modder,’ aldus Leiva.

Linken
* Interview met Yuniasky Crespo in Juventud Rebelde
* De volledige Spaanstalige tekst van Miraim Leiva over de vergrijzing van de leiders van de UJC op de website CubaEncuentro.

2 gedachten over “Communistische jeugdleider: ‘Contrarevolutie heeft oog op de jeugd’

  1. Miriam leiva constateert dar de leiding van de ujc vergrijst,voor de buitenwereld heel logies wie wil deze onzin nog in deze tijd ook de ouderen zien dat het niet meer werkt..Ze loopt niet weg voor nieuwe technologieen.Daarmee staat ze haaks op de revolutie het regime wil toch geen bemoeienissen van buiten af de beperkte tecnologieen (internet telefoon) zijn grotendeels illegaal.En wat er dan al is is zo beperkt dat dit geen enkele bijdrage levert aan de ontwikkeling van het land of bewust wording van de bevolking.De jongeren die van school komen en gedoemd zijn tot levenslange werkeloosheid wil je die nog motiveren voor de revolutie ze zijn ongeintereseert in de leuzenpolitiek die hun alleen maar ellende heeft gebrachten hun heeft geisoleert van de rest van de wereld.Geef de jongeren perspectief biedt ze een toekomst weg met al die onzinige beperkingen het is juist het regime die alles tegenhoud en dat gaat langzaam tegen ze werken.Als je zelf al constateert dat de revolutie een mislukking is en en de ontwerpers van deze 50 jarige onziin aan het eind van de akker zijn zonder enig resulaat te hebben geboekt.
    Wordt het dan geen tijd om een andere koers te varen.

    SIP

  2. Wat kun je verwachten van een stalinistisch land. In Cuba heerst geen socialisme, maar een Cubaanse kopie van het stalinisme. Jongeren willen vrijheid en geen slaven zijn aan de wil en wet van oude mannen. Dat is echter precies wat ze zijn, de Communistische Jeugd Liga is geen organisatie voor jongeren, maar een propagandamachine van de stalinisten. Ik als Marxist zou ook nooit lid willen worden van een groep die gebruikt wordt als spreekbuis voor een dictatuur!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s