Steeds meer Cubaanse artsen ontvluchtten Venezuela van Chávez

Volgens de Venezolaanse krant El Universal zijn er sinds mei van dit jaar meer dan 80 Cubaanse artsen en verpleegsters niet naar Cuba teruggekeerd. De mogelijke nederlaag van de huidige president van Venezuela, Hugo Chávez, bij de aanstaande verkiezingen van zondag, heeft het aantal overlopers doen groeien.

Het stembiljet voor de presidentsverkiezingen van zondag

Volgens El Universal zeiden in één week in de maand mei meer dan 22 artsen op diverse plekken in Venezuela hun missie vaarwel. In totaal zouden tot en met augustus 80 Cubaanse artsen zijn opgestapt en bevinden zich de meesten nu in Miami. Deze personen kunnen op basis van het programma voor Profesionales Médicos Cubanos CMPP (uit 2006) een verblijfsvergunning voor de VS krijgen.

Nederlaag?
Tot 2011 verlieten 700 Cubaanse artsen hun missies in 66 landen; 500 van hen kwamen uit Venezuela, aldus de organisatie Barrio Afuera, die vluchtende artsen en verplegers bijstaat. Een woordvoerder zegt dat veel Cubanen hun desertie hebben vervroegd omdat zij bij de verkiezingen van aanstaande zondag een nederlaag verwachten voor president Chávez en niet terug willen naar Cuba..

Angst aanjagen
Twee gevluchte verplegers, Delia García en Yumar Gómez, bevinden zich op dit moment ergens in Venezuela; zij proberen wat bij te verdienen en willen zich dan melden bij het Amerikaans consulaat. ´Onze superieuren hebben ons opgedragen de patienten te ´waarschuwen´ voor een overwinning van Henrique Capriles, omdat de Cubanen dan weg moeten. Dat moest onze bijdrage zijn aan de campagne van president Chávez: de mensen bang maken.´

Presidentskandidaat Capriles

Aantallen Cubanen
Capriles heeft tijdens zijn campagne gezegd geen einde te willen maken aan het programma Barrio Adentro, het gezondheidsprogramma van de Cubanen in arme buurten in Venezuela, maar het te willen aanpassen. Volgens de krant El Universal  zijn er op dit moment 31.777 Cubanen actief in de gezondheidssector;  6.225 in de sport, 1.905 in het cultureel programma Misión Cultura Corazón Adentro, 54 in het programma Misión José Gregorio Hernández , 486 in het landbouwprogramma Misión Campo Adentro en 735 in de onderwijssector Mission Educativa. Daar moeten nog de militairen en leden van de Cubaanse staatsveiligheidsdienst worden bijgeteld. Sinds februari van dit jaar zijn er meer dan 44.800 Cubanen actief in zeven programma´s van de regering van Chávez.

Bron
* El Universal, Diario de Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s