Washington bekent ‘inmenging’ in Cuba

De VS hebben zich ‘schuldig’ verklaard aan het ter beschikking stellen van internetmogelijkheden aan Cubaanse burgers. Het is een reactie op eerdere beschuldigingen van Havana dat de Amerikaanse vertegenwoordiging dissidenten internetfaciliteiten aanbiedt.

Internetcentra
Ook zou men het gebruik van diverse media en technologieën ‘aanmoedigen, adviezen verstrekken, instructie geven en financiele ondersteuning ter beschikking stellen,’ aldus een officiële verklaring van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Het SINA (de Spaanstalige afkorting van de Amerikaanse vertegenwoordiging, de US Interest Section in Havana) gaat tot het uiterste bij het uitvoeren van deze opdracht door binnen haar vestiging illegale internetcentra in te richten voor de training en het deelnemen van personen aan cursussen’ (…); dit is ’in flagrante schending van de Conventie van Wenen.’ Washington zegt zich volledig te herkennen in deze beschuldigingen.

Cuba beperkt toegang tot internet 
SINA biedt effectief regelmatig cursussen aan alle geïnteresseerde Cubanen. Die cursussen worden gegeven in de SINA-lokalen in Havana zoals dat in heel veel andere vertegenwoordigingen in heel de wereld gebeurt. ‘Het is duidelijk dat dit niet nodig zou zijn, als de Cubaanse regering de toegang tot het internet niet zou inperken,’ aldus woordvoerder Victor Nuland van het ministerie.

Gevangenschap Gross
Een Amerikaanse staatsburger, Alan Gross, wordt op dit moment gevangen gehouden in Cuba vanwege de verspreiding van verboden communicatieapparatuur. Of de vraag of de internetactiviteiten van de SINA dienst situatie negatief zouden kunnen beïnvloeden, antwoordde Nuland: ‘Wij zijn helder over onze steun aan vrijheid en mensenrechten (…) in Cuba. En daarnaast is het voor ons duidelijk dat Alan Gross nergens schuldig aan is en zou moeten worden vrijgelaten.’

Link
• Cuba accuses US of subversive activities

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s