Cuba trekt vergunning chartervluchten uit VS in

Volkomen onverwacht hebben de Cubaanse autoriteiten de vergunning voor chartervluchten tussen Florida en Cuba van Airline Brokers en C&T Charters ingetrokken. De beslissing zou zijn ingegeven door het niet nakomen van financiële verplichtingen door de twee Amerikaanse bedrijven. Airline Brokers heeft een traditie van vluchten op Cuba, coördineerde in de afgelopen weken de hulp voor de slachtoffers van Sandy in Oost-Cuba en organiseerde de bezoeken van honderden Cubaanse Amerikanen tijdens het bezoek aan Cuba van de paus in maart jl. Het besluit komt juist voor de drukke kerst-  en vakantieperiode waarbij veel Cubaanse-Amerikanen hun familieleden in Cuba bezoeken.

Airline Brokers vliegt wekelijks zeven maal naar Cuba vanaf de vliegvelden in Miami en Fort Lauderdale naar Havana en Cienfuegos. C&T Charters vliegt vanuit Miami, Chicago en New York naar Havana en Camagüey. Eigenaar John H. Cabañas onderhoudt al lange tijd goede relaties met de Cubaanse overheid en verzorgt al sinds 1991 reizen naar Cuba. Daarnaast zijn er nog 7 bedrijven in de VS die op Cuba vliegen. De betrokken bedrijven willen niet reageren op vragen van journalisten.

In april werd brand gesticht in de kantoren van Airline Brokers waarschijnlijker door rechtse Cubanen die tegen reismogelijkheden naar Havana zijn

Drastische maatregel
Enkel de website Café Fuerte kreeg een geschreven reactie van Airline Brokers:  ‘Men belde mij vrijdag (16 november) vanuit Havana en ik was verbaasd, omdat ik geen idee heb van de achtergrond van deze drastische maatregel,’ aldus Vivian Mannerud, de eigenaar van Airline Brokers. Het Cubaanse bureau voor de Statistiek / Oficina Nacional de Estadísticas de Cuba (ONE) meldde kortgeleden dat 400.000 Cubanen die in het buitenland wonen, in 2011 hun geboorteland  bezochten; 300.000 van hen kwamen uit de VS. In de afgelopen jaren zijn de vliegvelden van Havana, Cienfuegos, Camagüey, Holguín, Santiago de Cuba, Santa Clara en Manzanillo juist uitgebreid om deze groeiende stroom van bezoekers op te vangen. Bovendien wordt meer vliegverkeer verwacht als in januari de nieuw migratieregels van kracht worden en niet langer uitreisvergunningen en uitnodigingsbrieven / carta de invitación voor vertrekkende Cubanen nodig zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s