Politie waarschuwt journalist voor video’s met politiegeweld

Roberto de Jesús Guerra, directeur van het persbureau Hablemos Press, is gisteren aangehouden en bedreigd omdat hij informatie verspreidde over de onderdrukking in zijn land en over choleragevallen in de provincie Guantanamó. Roberto de Jesús Guerra was op weg naar de Ambassade van de Republiek Tsjechië om gebruik te maken van internet toen hij midden op straat werd gearresteerd.

De journalist werd enkele uren ondervraagd in het politiebureau van de wijk Cerro door agenten Yunior en Tamayo, die hem waarschuwden voor de publicaties van het persbureau Hablemos Press, dat door Guerra wordt geleid. ‘Ze spraken met mij over de cholera in Guantánamo. Zij erkenden dat de ziekte daar voorkwam, maar zeiden dat de cijfers die wij verstrekten te alarmerend waren. Ik zei hen dat wij slechts informeerden over wat er gebeurde, en niks meer,’ aldus de journalist, die ook schrijft voor de website Diario de Cuba.

Film aanhouding
De agenten ondervroegen hem ook over video’s op de website van Hablemos Press, met name een waarop de aanhouding van de blogster Yoani Sánchez was te zien en de vuistslagen tegen de schrijver Ángel Santiesteban op 7 november. ‘Ze zeiden me dat zo’n soort video nergens ter wereld vertoond zou worden omdat dergelijke video’s niet van belang zijn,’ aldus Guerra. Ook vroegen de agenten hem wanneer hij het land zou verlaten waarop de journalist antwoordde dat het zijn voornemen was om ‘permanent’ in Cuba te blijven.

Link
* De film die de ergernis van de Cubaanse geheime dienst opriep
* Persbureau Hablemos Press
* Bericht over choleragevallen in de gevangenis van Guantánamo

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s