Venezolaanse president Hugo Chávez in coma

De nieuwskoppen over de gezondheidssituatie van de Venezolaanse president Hugo Chávez varieerden sterk de afgelopen maand. ‘Het gaat beter met Hugo Chávez,’ zei PowNed op 24 december, een week eerder schreef De Morgen dat zijn situatie ‘bevredigend’ leek en nog een week eerder liet RTL Nieuws weten: ‘Het gaat slecht met Hugo Chávez; nieuwe operatie nodig.’ Die vierde operatie tegen kanker vond 11 december plaats en schijnt geen blijvende verbetering te hebben gebracht. De Cubaanse media geven geen informatie over het verloop van het ziekteproces; een schoonzoon in Havana bekritiseerde slechts buitenlandse media en de sociale media voor de ‘kwalijke geruchten’. De Spaanse nieuwszender ABC bracht gisteren het bericht dat Chávez kunstmatig in leven wordt gehouden.

Hugo Chávez en vice-president Madura

Hugo Chávez en vice-president Madura

Maandag wees Hugo Chávez’ schoonzoon de internationale pers als schuldige aan voor al de geruchten die circuleerden. Schoonzoon en Minister voor Wetenschap en Technologie, Jorge Arreaza verzekerde dat de president ‘een rustige en stabiele nacht’ had gehad. Arreaza: “Landgenoten, geloof de kwalijke geruchten niet. President Hugo Chávez heeft een rustige en stabiele nacht, vergezeld van zijn kinderen,’ twitterde Arreaza. De toestand van de Venezolaanse president Hugo Chávez zou de afgelopen dagen verslechterd zijn. De Spaanstalige nieuwszender ABC zegt dat Chávez door zijn artsen op Cuba in een kunstmatige coma wordt gehouden. De regering van Venezuela houdt er volgens de zender rekening mee dat het overlijden van Chávez een kwestie van dagen, mogelijk zelfs uren is. Gisteren werd bekend dat bij de president door een luchtweginfectie nieuwe complicaties waren opgetreden. Hij liep de infectie op na zijn vierde operatie tegen kanker in Cuba, drie weken geleden. Gisteren werd nog niet verder ingegaan op de aard van de complicaties. Zijn toestand werd omschreven als ‘delicaat’.

Made in Cuba (Cartoonist Garrincha over de gezondheidssituatie van Chávez)

Made in Cuba (Cartoonist Garrincha over de gezondheidssituatie van Chávez)

In oktober werd Chávez voor een nieuwe termijn van zes jaar herkozen en in december werd bekend dat de kanker was teruggekeerd, ondanks eerdere operaties, chemotherapie en bestraling. Sindsdien heeft hij zich niet meer in het openbaar laten zien of horen. Op 10 januari van dit jaar zou Chávez officieel opnieuw worden geïnaugureerd als president. Als hij sterft, moeten er volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.

Link
* De berichtgeving van de Spaanse nieuwszender ABC
* BBC World: Venezuela’s Chávez ‘conscious’ says VP Nicolas Maduro
*  De officiele website Cubadebate laat vice-president Maduro aan het woord over zijn laatste ontmoeting met Chávez. 
* Yoani Sánchez op haar weblog:On a Silent January 1st Cuba Holds Its Breath

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s