Cubaanse artsen mogen vrij reizen

In een bijeenkomst van zaterdag jl. met de Cubaanse Minister van Gezondheid, Roberto Morales, hebben ziekenhuisdirecteuren te horen gekregen dat alle beperkingen voor artsen om buitenlandse reizen te maken met ingang van 14 januari worden opgeheven. Op die datum wordt ook de emigratiehervorming die president Raúl Castro eerder afkondigde, van kracht. De details van de regeling zoals kosten en mogelijke selectie, zijn tot nu toe onbekend. De autoriteiten hebben wel aangekondigd dat paspoorten voortaan ook kunnen worden aangevraagd bij de 192 lokale kantoren waar nu al de identiteitskaarten worden verstrekt. Met de nieuwe wetgeving verdwijnen de carta de invitación (een officiële uitnodiging vanuit het buitenland die een Cubaan nodig heeft om te kunnen reizen) en de tarjeta blanca, het document dat elke Cubaan nodig had om naar het buitenland te reizen.

emigratievliegveldArtsen konden tot nu toe niet vrij naar het buitenland reizen of vaak pas na lange bureaucratische procedures. De Minister van Gezondheid zei zaterdag dat hier op 14 januari een einde aan wordt gemaakt. De informatie is niet officieel en werd anoniem gemeld door een aanwezige arts die officieel geen contact mag onderhouden met journalisten. ‘De dokter zal voortaan net zo behandeld worden als elke andere Cubaan en vanaf heden vrij kunnen reizen. Te allen tijde en wanneer het land waarnaar hij reist een visum verstrekt,’ aldus Morales. Hij zou ook hebben gezegd dat alle bestaande regelingen verdwijnen en dat er geen ‘restricties’ meer gelden. ‘Men heeft onderzocht dat een groot deel van de artsen die naar het buitenland gaan (als internationale hulpverlener of bij specifieke gelegenheden) weer naar hun land terugkeren en daarom is er geen reden het medisch personeel in hun bewegingen te beperken, ’aldus Morales. Onder de nieuwe regeling mogen artsen ook op vakantie naar andere landen op momenten dat zij dat zelf willen.

Paspoort met de vermelding van het uitreisvisum

Paspoort met de vermelding van het uitreisvisum

Overheidsdiensten klaar
De Dienst voor Immigratie en Uitreizen / Dirección de Inmigración y Extranjería (DIE) zegt, dat alles gereed is om de nieuwe migratiewetgeving in de praktijk te brengen, aldus een bericht van het officële persbureau Prensa Latina. Een verzoek tot een paspoort – dat veel Cubanen op dit moment niet bezitten – kan worden gericht aan de plaatselijke kantoren waar men ook de identiteitskaarten aanvraagt of bij de kantoren van de emigratiedienst. In heel Cuba zijn er nu 195 van deze kantoren. Vraag blijft wat er gebeurt met aanvragen van leden van de democratische oppositie of onafhankelijke bloggers die een reis willen maken naar het buitenland. Ook is onduidelijk of de ‘screening’ van aanvragen zoals die vaak werd uitgevoerd door de leiding van het revolutionaire wijkcomité, de (communistische) leiding van het staatsbedrijf of de vakbond waar men lid van was, zal  verdwijnen.

VS: inreisvisum blijf
De VS hebben laten weten dat de flexibelere Cubaanse wetgeving invloed kan hebben op de emigratiestromen vanuit het eiland. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Cubaanse burgers gewaarschuwd hun leven niet in gevaar te brengen door illegaal het land te verlaten via open zee. Woordvoerder Efe William Ostick wees erop dat ook een inreisvisum noodzakelijk blijft voor bijna alle landen van het continent, inclusief de VS. Hij verwelkomde elke maatregel die het Cubanen toestaat vrij hun land in en uit te reizen, precies ‘zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’  heeft geformuleerd. Hij benadrukte dat de VS de eerder gesloten emigratieafspraken met Cuba zal nakomen. Elk jaar verstrekken de VS 20.000 inreisvisa voor Cubanen die hun geboorteland willen verlaten.

Kantoor van de Emigratie

Kantoor van de Emigratie

Effecten
Op de website Cuba Forum zette Mambize al eerder – met enig voorbehoud – de mogelijke concrete effecten op een rijtje.
1. De carta blanca, of de vergunning die werd gegeven om het land te verlaten valt weg. Dit is een prijs van 150 CUC die niet meer moet worden betaald.
2. De eis van een carta de invitacion of uitnodigingsbrief, valt ook weg. Het is te zeggen dit moet niet meer voor Cuba. Let op: Het land van bestemming kan nog steeds een inreisvisum eisen. België en Nederland zullen dat ook zeker blijven doen.
3. Men zal ook langer kunnen verblijven in het land waarnaar men reist. De toestemming om weg te blijven van Cuba is 11 maanden en zal verlengd worden naar 24 maanden, met zelfs de mogelijkheid tot verlenging. Onduidelijk is of de maandelijkse belasting die men nu op het Cubaans consulaat betaalt (nu 40 euro in België en Nederland, 160 USD in de VS) blijft bestaan.
4. De Cubanen die in het buitenland wonen zullen vanaf 14 januari ook 3 maanden in Cuba mogen verblijven i.p.v de 1 maand nu. Die 3 maanden zullen ook verlengd mogen worden.
5. De prijs van een paspoort stijgt van 55 CUC naar 100 CUC.

Linken
* Expert Leopoldo Luis noteerde in oktober 2012 de eerste reacties: Migratory Reform in Cuba: Expected Reactions
* De berichtgeving over de maatregel op de website Cafe Fuerte, 18 oktober 2012
* De Spaanstalige tekst in het Staatsblad van Cuba  / La Gaceta Ofical van 16 oktober 2012
* Conexion Cubana is een Spaanstalige website met veel alternatieve informatie over emigratie, immigratie, voorbeelden van documenten en actuele informatie over het emigratieproces in Cuba

Een gedachte over “Cubaanse artsen mogen vrij reizen

  1. Het zou goed zijn om meer duidelijkheid over het betalen van de belasting die op het consulaat moet betaald worden van 40 € te krijgen .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s