Waarschuwing voor cholera-uitbraak in Cubaanse woonwijken

Volgens een rapport van de Provinciale Gezondheidsdienst in Havana is maandag in drie van de 19 gemeenten een alarmfase afgekondigd in verband met nieuwe cholerabesmettingen. Dat meldt de website Café Fuerte. Een onafhankelijk journalist meldt dat in de gemeente Cerro / Havana één persoon aan cholera is overleden. De Cubaanse staatsmedia hebben geen melding gedaan van dit dodelijke slachtoffer. De partijkrant Granma vermijdt de term ‘choleravirus’ en spreekt over ‘een ziekte gepaard gaande met hevige diarree’.

In enkele wijken van Havana zijn affiches geplakt met waarschuwingen aan het adres van de bevolkingen om te letten op kleine lichamelijke sumptomen zoals verkoudheid, ernstige verjkoudheid en het spugen van bloed. Wellicht wordt hier gewaarschuwd tegen tbc-gevallen maar ook dat woord wordt in de tekst niet gebruikt.

In enkele wijken van Havana zoals hier in Mayabeque, zijn affiches geplakt met waarschuwingen aan het adres van de bevolking om te letten op kleine lichamelijke symptomen zoals ernstige verkoudheid of het spugen van bloed. Wellicht wordt hier gewaarschuwd tegen tbc, maar dat woord wordt in de tekst niet gebruikt.

De meeste gevallen van besmetting in de provincie Havana werden tot nu toe aangetroffen in de gemeenten Cerro, 10 de Octubre en Regla, ‘hoewel ook op zes andere plaatsen sprake is van besmettingsgevallen.’ Dokter Hernán Madera, specialist eerste graad epidemiologie en hoofd van een multidisciplinaire groep in de gemeente Cerro, deelde mee dat de besmette personen onmiddellijk zijn overgebracht naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde Pedro Kourí (IPK) in Havana voor verder onderzoek. Ongeveer 100 personen zouden in dit befaamde onderzoeksinstituut zijn opgenomen.

Een of twee doden?
Volgens de website Café Fuerte zijn twee personen door het virus om het leven gekomen, maar niemand van de Provinciale Gezondheidsdienst is bereid deze feiten te bevestigen. Een dodelijk slachtoffer is gemeld door de onafhankelijk journalisten Carlos Ríos en Leonel Alberto Pérez Belette. Het slachtoffer is de 45-jarige Osvaldo Pino Rodríguez, woonachtig in de gemeente Cerro. Op 6 januari is hij begraven en zijn woning aan de Calle Vista Hermosa is sinds die datum afgesloten. Volgens Leonel Alberto Pérez Belette liggen nu 40 personen met cholerasymptomen uit deze wijk in het Instituto Pedro Kourí de Medicina Tropical (IPK) in Havana. Hij spreekt van uitpuilende zalen vol patiënten, die uiteindelijk na onderzoek worden overgebracht naar het ziekenhuis Calixto García en het ziekenhuis Manuel Fajardo in de hoofdstad. De overheid heeft in de gemeente Cerro een circulaire verspreid waarin de tijdelijke sluiting wordt geëist van alle grote en kleine restaurants, zowel die van particulieren als die van de staat.

De diverse gemeenten van de stad Havana waaronder Cerro, Regla en 10 de Octubre waar choleragevallen zijn g econstateerd

De diverse gemeenten van de stad Havana, met o.a. Cerro, Regla en 10 de Octubre waar choleragevallen zijn vastgesteld

Geheimzinnigdoenerij
De eerste uitbraak van de cholera in de stad Manzanillo in de provincie Granma werd vorig jaar door de onafhankelijke pers gemeld. Later volgden nog enkele gevallen in de provincies Santiago de Cuba en Camagüey, ook na 28 augustus 2012 toen het regime liet weten deze epidemie bedwongen te hebben. Daarna zwegen de landelijke media over nieuwe gevallen en wordt het woord cholera systematisch uit de krantenkolommen gehouden, ondanks een eerdere uitspraak van president Raúl Castro, die eind 2011 verklaarde dat ‘er een einde is gekomen aan de geheimzinnigdoenerij rond dit soort zaken in Cuba.’

Link
* Bericht Cafe Fuertewebsite, afkomstig van onafhankelijk journalist Alexis Cepero.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s