Jonge revolutionair en blogger: ‘Waar blijft de kabel?’

Cuba is een land waar internet nauwelijks onder de bevolking is verspreid. De 1.600 kilometer lange glasvezelkabel, de Alba 1 genoemd, tussen Venezuela en Cuba zou daarin verandering moeten brengen. De revolutiegetrouwe blogger Adrián Jesús Pérez Pérez (32) uit Cienfuegos, is het wachten te veel geworden. ‘Waar blijft de kabel?’ schrijft hij op zijn blog en stelt enkele kritische vragen aan de revolutionaire website Cubadebate, waarin hij ooit zoveel vertrouwen had, maar die er nu ook al 21 maanden het zwijgen toedoet.

Beeldmerk van de weblog Cuba van Binnenuit

Beeldmerk van de weblog Cuba, desdeadentro / Cuba van Binnenuit

Adrián omschrijft zichzelf als eerste graad Informatica, supervisor van Ecured (de Cubaanse staatswikipedia), iemand die wil leren van de geschiedenis, iemand die wil luisteren, Fidelista en Chavista, vijand van de leugen en de censuur. Hij beschrijft de informatie die de officiele website Cubadebate heeft gegeven over het project van de glasvezelkabel dat de Cubaanse samenleving 70 miljoen dollar kostte. Maar de meeste Cubanen hebben de afgelopen 5 jaar nog niets van deze kabel gemerkt en velen weten niet van het bestaan. Toch wordt verondersteld dat men in de hoogste kringen van Cuba en Venezuela wel degelijk de beschikking heeft over een snel internet. Adrián Jesús: ‘Al vijf jaar lang wordt er over dit kabeltje in Cuba gediscussieerd.’

glasvezelkabelcable-300x257Sprookjes
Adrián Jesús: ‘Als kind hoorde ik ontelbare verhaaltjes die altijd begonnen met ‘Er was eens…..’ (….)’ ´Ik geeft toe dat ik altijd fanatiek de website Cubadebate volgde, en hoewel enkele gedachten en voorbeelden van censuur mijn geloof een beetje aantastten, lees ik de site elke dag om te weten wat er in Cuba in debat is.´(…)’Maar sinds 8 april 2011, bijna 21 maanden lang, heeft Cubadebate geen aandacht meer geschonken aan wat er in Cuba onderwerp van debat is. Waar is de kabel? Toch is er iets bekend. Op 26 mei 2012 schreef Silvio Rodríguez, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nueva Trovamuziek, een tekst op zijn weblog met de titel: Glasvezelkabel Venezuela-Cuba: ‘operatief´, maar functioneert niet. In de tekst kan men verder lezen dat deze nieuwe kabel de internetsnelheid op het eiland 3.000 maal moet versnellen, maar er is niemand in Cuba die daar iets van merkt.´

Op de website van Perez staat o.a. een gedicht ter ondersteuning van de zieke Chavez. "Voorwaarts Comandante, Altijd met U'

Op de website van Perez staat o.a. een gedicht ter ondersteuning van de zieke Chávez. “Voorwaarts Comandante!  Altijd met U”

Drie vragen
En Adrián Jesús sluit met drie belangrijke vragen af, waarop hij vanuit de overheid blijkbaar geen antwoord kreeg:
Als de kabel 70 miljoen dollar heeft gekost en de snelheid met 3.000 maal toeneemt en als Cuba als beleid het maatschappelijk en collectief gebruik van internet voorstaat en prioriteit geeft aan universiteiten, culturele en gezondheidsclubs, de media en de meer dan 600 Jeugdcomputerclubs:

1. Waarom heeft Cubadebate nooit melding gemaakt van deze kabelverbinding?
2.  Waarom moeten revolutionaire Cubanen luisteren naar de kletspraat en de leugens van de contrarevolutie om iets te weten te komen zonder argumenten te hebben om deze te bestrijden?
3.  Wanneer horen wij van ´officiele bronnen´ wat er is gebeurd?
Adrián sluit zijn blogbijdrage af met de constatering: ‘Denk er aan, de kabel heeft een levensduur van 25 jaar. De tijd dringt.’

Bron
* Cubanet, 14 januari 2013
* Weblog van Silvio Rodriguez met zijn artikel over de glasvezelkabel
* Weblog Cubadesdeadentro van Adrián Jesús Pérez Pérez met zijn artikel over de glasvezelkabel

* Network World

Noot
Experts lieten deze week op de website Network World weten dat de onderzeese kabelverbinding waarschijnlijk al gebruikt wordt. De informatie is afkomstig van Renesys, een firma die de routing van internet onderzoekt. Bronnen in Havana zeggen dat de autoriteiten wachten tot een ´censuurcentrum´, afkomstig uit China, in gebruik wordt genomen. Het nieuwe monitorkantoor staat in de wijk Miramar (adres± 5ta B y 60) en is onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Volgens Cubaanse overheidscijfers hebben 23,23 van elke 100 Cubanen toegang tot internet. De overheid maakt echter geen onderscheid tussen de toegang tot het gecontroleerde binnenlandse netwerk en het wereldwijde internet. Tot het laatste zou slechts 3% van de bevolking toegang hebben, het laagste percentage in Latijns Amerika.

2 gedachten over “Jonge revolutionair en blogger: ‘Waar blijft de kabel?’

 1. In deze tijd kan geen enkel land meer zonder internet en moderne communicatiemiddelen. Zelfs een kind van 10 jaar weet dat. Het regime in cuba weet dat beter als wie dan ook. Fidel is een van de grootste economen in de wereld hij heeft het in verschillende boeken beschreven hij heeft zefs de mondiale crisis waar het westen in zit voorspeld. Alle hervormingen die worden afgekondigt zijn een herverdeling van de bestaande middelen die geen enkele bijdrage levert aan de ontwikkeling van het land .Dit is ook een van de redenen waarom er geen enkel land in deze economie investeert.En dat wil het regime ook helemaal niet; ze houden willens en wetens de ontwikkeling van het land en de mensen tegen en weten heel goed dat wanneer de mensen medezeggenschap krijgen en zich kunnen groeperen en communiceren via moderne middelen het over en uit is met het waanbeeld van de revolutie die, en dat weten ze heel goed, 50 jaar lang het eiland naar de afgrond heeft gedreven en dat willen ze zo houden door zich te verschuilen achter de blokkade.
  SIP

 2. @SIP

  Fidel Castro’s mening over de globalisering van de wereldeconomie: “Een luxe kajuit voor enkelen en het smerige ruim voor velen”.

  Fidel is van huis uit een jurist (afgestudeerd in Havana in 1950) en geen econoom. Zijn visie is niet zozeer op economische basis gefundeerd maar op politieke denkbeelden. Toch heeft hij op een bepaald aantal economische terreinen gelijk gekregen met zijn voorspellingen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de VS de goudstandaard heeft verlaten, op ruime schaal dollars print (quantitative easing), de Wereldbank en het IMF beheerst; al deze feiten en het feit dat de dollar wereldreserve valuta is, maken dat de VS de wereldeconomie domineert. Dat ziet hij heel goed.

  Verder constateert hij in “Capitalism in Crisis” dat de neo-liberale politiek van de VS de kloof tussen arm en rijk vergroot heeft en dat het neo-liberalisme heeft gefaald. Hij constateert namelijk dat als gevolg van de neo-liberale politiek de groei van de wereldeconomie tussen 1975 en 1998 nog niet de helft is van groei die werd bereikt tussen 1945 en 1975 terwijl het Keynesiaanse markt-deregulatiebeleid op volle toeren draaide, waarbij de overheden van de kapitalistische landen actief participeerden in de economie.

  Dat beleid heeft geleid tot de enorme schuldenberg waar het “westen” nu op zit. Zowel Europa als de VS geven als vele jaren meer uit, dan er binnenkomt, waardoor de schuldenlast met een sneltreinvaart toenemen, waardoor zo langzaam aan de situatie ontstaat dat de regeringen niet meer de schuldenlast controleren maar dat de schuldenlasten de regeringen in hun greep hebben. Conservatieve Republikeinen en enkele vooraanstaande economen in de VS keren zich openlijk tegen het Keynesiaanse model van geldverruiming en lage rentes dat wordt toegepast om de schuld- en budgetproblemen te tacklen. Ook pleitten zij voor een terugkeer naar de goudstandaard. Fidel voorzag deze problemen al in 2000, maar kon op dat moment niet bevroeden dat de schuldenlasten tussen 2000 en 2013 zo gigantisch uit de hand zouden lopen.

  Over het concept van de euro was Fidel positief. Castro heeft de euro indertijd verwelkomd om tegengas te bieden aan de macht van US-dollar. Hij waarschuwde “links” in Europa zelfs daar goede nota van te nemen, maar – zoals we de afgelopen maanden hebben gezien – bleek het gebouw van de euro zijn fundamenten in drijfzand te hebben geplaatst. De kapitalistische landen staan inmiddels economisch en financieel gezien tot aan hun nek in het moeras. Er is nog maar weinig nodig om het kaartenhuis definitief in elkaar te laten storten en daardoor onherroepelijk kopje onder te gaan in het drijfzand. Op grond van zijn toenmalige mening over de euro, mag je toch concluderen, dat Fidel’s economische visie gebaseerd was op politieke (wens)denkbeelden en niet op economisch gedachtengoed.

  Ook concludeert hij, dat het neo-liberalisme van de VS een soort van “gekkenhuis-economie” heeft gecreëerd. Op het moment dat hij boek schreef, bevonden zich namelijk de reserves van de kapitalistische centrale banken, toen 728 miljard US-dollars, in de VS. Volgens Castro leidde dit tot de paradox, dat arme landen (met hun reserves in de VS) aan het rijkste en meest machtige en welvarende land in de wereld goedkope lange-termijnfinanciering verschaften, die beter aangewend had kunnen worden voor sociale en economische ontwikkeling van die arme landen.

  Uit andere economische geschriften van Fidel en uit het door hem gevoerde economische beleid, blijkt daarentegen, dat hij weinig kaas gegeten heeft van de economie. Zijn beleid stuitte zelfs bij vooraanstaande Cubaanse economen op grote weerstand. Ook uit het economisch beleid van Raul Castro, die een iets ander economisch model hanteert, blijkt overduidelijk, dat het starre concept van een staatgeplande economie nog altijd niet verlaten is. Ook hij baseert zich, net als zijn broer, helaas nog altijd op de Marxistisch-Leninistische aanpak die totaal niet heeft gewerkt. De economische hervormingen in Cuba – dat constateer je terecht SIP – hebben alleen tot doel de bestaande middelen te herverdelen door middel van het rondpompen van geld en zullen geen welvaart opleveren of betere leefomstandigheden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s