Journalist Calixto Martínez vrijgelaten

De onafhankelijk journalist Calixto Martínez Arias is dinsdag jl. vrijgelaten na 6 maanden gevangenisstraf zonder dat een rechtzitting plaats heeft gevonden. Vorige week had Martínez Arias zijn hongerstaking beëindigd nadat hem vrijlating was toegezegd. (Zie bericht Cubaweblog van 30 maart 2013)
Vice-president Diaz Canel heeft opgeroepen de journalistiek in de staatsmedia te vervolmaken.

calixtomartinez11042013‘Ik kreeg verder geen uitleg. Ik kreeg een stuk papier mee waarop stond dat ik me vrij op straat kon bewegen. Zo te zien, hoef ik niet voor de rechter te verschijnen,’ aldus de onafhankelijk journalist die tegen de wens van de Cubaanse autoriteiten artikelen publiceerde over de verspreiding van cholera en knokkelkoorts in Cuba

Vicepresident wil ‘vervolmaking’ media
De nieuwgekozen vicepresident van Cuba, Miguel Díaz-Canel, heeft tijdens een bijeenkomst voor studenten en docenten van het Instituto Preuniversitario Urbano La Edad de Oro in Ciego de Avila, erkend dat er ‘beperkingen’ voor de journalisten op het eiland bestaan. Hij riep op het werk in de officiele media te ‘vervolmaken’. Hij noemde niet de activiteiten van onafhankelijke journalisten en ging niet in op recente vragen van internationale organisaties als de Inter-Amerikaanse Organisatie voor de Pers /  Sociedad Interamericana de Prensa (SIP) over het ontbreken van persvrijheid op het eiland en het geweld tegen deze dissidente journalisten.

Meer persvrijheid
Vorig jaar had regerend president Raúl Castro erop aangedrongen een ‘einde te maken aan de excessen van geheimdoenerij’ en te stoppen met ‘de triomfalistische toon’ in de officiele media. Hij volgde daarmee het voorbeeld van zijn broer Fidel Castro die in 1986 de Cubaanse journalisten voorhield dat Cuba zijn ‘vuile was in het openbaar moest wassen en dat het afgelopen moest zijn met geheimzinnigheid en mysterieusheid.’ Hoewel sommige media buiten Cuba toen spraken over een ‘ommezwaai van 180 graden’ is er – ruim 25-jaar later –  nog geen begin gemaakt met een kritisch journalistieke aanpak door de staatsmedia.

Bronnen
* El Nuevo Herald, EFE

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s