Invoerverbod elektronische apparaten opgeheven

Bezoekers aan Cuba kunnen vanaf gisteren zonder problemen ovens, ventilatoren en magnetrons meenemen. Sinds 2005 gold een invoerverbod, dat werd beargumenteerd met het hoge energieverbruik van deze apparaten. De maatregel geldt voor Cubanen in het buitenland, voor Cubanen die buitenlandse reizen maken en toeristen.

Cubaanse Amerikaan komt aan op het vliegveld Jose Marti in Havana

Cubaanse Amerikaan komt aan op het vliegveld Jose Marti in Havana

De Cubaanse douane heeft de opheffing van de maatregel uit 2005 bekend gemaakt en benadrukt dat het gaat om apparatuur bestemd voor ‘natuurlijke personen’ in Cuba; commerciële invoer valt hier niet onder. Reizigers mogen maximaal twee ventilatoren, twee elektrische kookapparaten of magnetrons en een keramische oven invoeren. Elk van deze apparaten mag maximaal 1.500 Watt verbruiken; in Nederland gebruikt een magnetron gemiddeld 800 Watt.

Honderden miljoenen
De maatregel geldt ook voor elektrische douches, vrieskisten, waterkokers, strijkbouten en broodroosters; voor deze producten geldt een grens van 2.000 Watt. De maatregel zal vooral betekenis hebben voor de Cubanen die familie in het buitenland hebben. Nu al worden jaarlijks over zee of door de lucht voor honderden miljoenen aan goederen uit de VS vervoerd, bestemd voor familieleden in Cuba. Tot nu toe werd de invoer van dergelijke apparaten oogluikend toegestaan en moesten hoge invoerrechten worden betaald.

Link
* De officiele berichtgeving op de website Cubadebate

Een gedachte over “Invoerverbod elektronische apparaten opgeheven

  1. Als je zoiets wilt doen ( het meenemen van een electrisch apparaat ) hou er dan wel rekening mee dat op Cuba de gewone huishoudens meestal 110 volt hebben, en wij hier 220 / 240 volt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s