Abel Prieto:´Zonder socialisme wordt Cuba karikatuur van zichzelf´

Abel Prieto, voormalig Minister van Cultuur en adviseur van generaal Raúl Castro, heeft tijdens een bijeenkomst met studenten, gevraagd het socialisme te verdedigen, want als Cuba ‘dat verliest’ zal het land veranderen in ‘een karikatuur van zichzelf.’ Dit meldt een provinciale krant van de provincie Girón.

Abel Prieto (links) en Raul Castro

Abel Prieto (links) en Raul Castro

Prieto: ‘Men moet weten hoe onze natie functioneert en waarom we het socialisme moeten verdedigen, want als we dat verliezen, veranderen we in een vage natie, een karikatuur van het land,´ aldus Prieto in Matanzas. Hij eiste van toekomstige opvoeders dat die verknocht blijven aan het werk van José Martí. ´Een Cubaanse opvoeder is onbestaanbaar zonder het werk van Martí, die hij moet lezen, zich toe-eigenen en zorgen dat hij altijd in onze schoollokalen aanwezig is, in het dagelijks contact met onze studenten en leerlingen. Men moet Martiano /  volger van Martí zijn,´ aldus Prieto.

Meer dan versiering
Hij deed de uitspraken tijdens een ´bijeenkomst van de generaties´ aan de Universiteit voor Pedagogische Wetenschappen Juan Marinello Vidaurreta in Matanzas in aanwezigheid van Miguel Barnet, voorzitter van de Cubaanse Kunstenaarsbond UNEAC. ´Cultuur is geen boekenwijsheid en is meer dan versiering,´ aldus Abel Prieto. ´Het is schepping, een kracht die ons onderwijst. Cultuur en identiteit zijn concepten die duiden op vooruitgang.´
Het denken van de bekende Cubaanse onafhankelijksstrijders José Martí. is langzamerhand de plaats gaan innemen van de marxistisch-leninistische filiosofie in Cuba, maar het Martiaans denken is onder jongere generaties weinig populair. Op de website Diario de Cuba staat een reactie van een Cubaan die onderwijzer was in Cuba en ‘ik heb het land verlaten juist omdat ik op zoek was naar de rechten en vrijheden die José Martí.voorstond, maar die er in Cuba niet waren en er niet zijn. Ik denk dat deze Prieto, adviseur van de dictatuur, José Martí.nooit gelezen heeft.´ In de officiele Cubaanse publicaties van de werken van José Martí worden diverse van zijn uitspraken o.a. over individuele vrijheden, de rol van de machthebbers en de bureaucratische aspecten van het socialisme weggelaten. Op die manier is de vrijheidsstrijder Martí – door Cubanen over het algemeen zeer gerespecteerd – door het regime geannexeerd wordt zijn gedachtegoed gecontroleerd.

Bron
* Diario de Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s