Amerikaanse diplomaat mengt zich onder officiele twitteraars in Havana

De Amerikaanse diplomaat Conrad Tribble verscheen op 10 mei jongstleden opeens bij een openluchtbijeenkomst van officiele twitteraars in Park Villalon in Havana. Zijn onverwachte aanwezigheid leidde tot uiteenlopende reacties onder de groep twitteraars waarvan sommigen fervente Castrofans zijn, maar anderen  gewoon willen twitteren. Zo´n felle aanhanger is bijvoorbeeld Yohandry Fontana, die een twitteraccount beheert van de Cubaanse geheime dienst. Zijn reactie luidde: ´Stel je voor, de Amerikanen bij revolutionaire bloggers…….Wat doen we fout?’ Tribble’s tweets en zijn Facebook hebben nog een beperkte invloed in een land waar nog geen 2,9% van de bevolking over een internetaansluiting beschikt.

Tribble in Havana

De tweede man van de VS in Havana: Conrad Tribble

Tribble, die sinds negen maanden werkzaam is op de Belangensectie van de VS in Havana, luisterde en sprak een uur lang naar de verhalen van de twitteraars over technische problemen en de traagheid van internet, maar ook over honkbal, muziek en de zaak van de Cuban Five. In Facebook roept hij de Cubanen op de discussie voort te zetten via Twitter. De gebruikelijke retoriek van het Amerikaanse gelijk is afwezig.

Provocatie
Die retoriek was er wel bij enkele bekende twitteraars van officiele huize. De twitteraar en spreekbuis van het regime Iroel Sánchez, die niet aanwezig was, sprak van ´een provocatie.´ En Carlos Alberto Pérez van de weblog La Chiringa de Cuba  schreef dat de Amerikanen zich vergissen als ze denken met ´leugens, dwars gedrag en subversie´ ware vriendschap te kunnen sluiten met jongeren die actief zijn op het sociale netwerk.’ Tribble reageerde onmiddellijk met een tweet en onderstreepte zijn oprechte bedoelingen. De Cubaan reageerde nu een stuk gematigder en nodigde Tribble uit tot een debat op het net. Elaine Díaz, docente aan de Universiteit van Havana en eigenaar van de weblog Polémica Digital, beklaagde zich over het feit dat zij geen visum had gekregen om eind mei een studiebijeenkomst in Washington bij te wonen. Tribble zei dat hij de zaak zou onderzoeken. Twee dagen later bedankte Diaz de Amerikaanse vertegenwoordiging in Havana omdat deze haar houding had gewijzigd en ze alsnog een visum kreeg. ´Ik ben blij voor u,´ aldus Tribble’s reactie.

De aankondiging van de twitterbijeenkomst in een park in Havana

De aankondiging van de twitterbijeenkomst in een park in Havana

Steun van Cubaanse oud-diplomaat
Tribble, de tweede man op de Amerikaanse vertegenwoordiging in Havana, publiceert bijna dagelijks commentaren op Facebook, die qua onderwerpen variëren van berichten over Cuba tot zijn geliefde voetbalclub Bayern Munchen. Maar hij reageert ook op kritiek van personen op het gedrag van de VS. Toen de twitteraar van de Cubaanse geheime dienst liet weten dat de kritische Yoani Sánchez wel ongelukkig zou zijn met de democratisch verkozen voorzitter van het Cubaans parlement omdat ´deze niet door Washington was aangewezen´ liet Tribble weten ´Wij hebben niemand voorgedragen. Maar signaleerden wel dat op diezelfde dag van de verkiezing veel kritische Cubanen werden gearresteerd. Democratie….?”

Tribble op 10 mei in gesprek met twitteraars

Tribble op 10 mei in gesprek met twitteraars

Verbazing
Alejandro Cruz was een van de organisatoren van de openluchtbijeenkomst van twitteraars. Hij zegt verbaasd te zijn over de aanwezigheid van Tribble. Maar ´het is een vrije en publieke ruimte en ieder die het woord vraagt, kan het woord krijgen. Ik geloof dat hij vooral een ´softe´ boodschap wilde overbrengen, zoiets als ´jongen, maak je geen zorgen, we zijn niet zo slecht als we lijken  hoewel we al meer dan 50 jaar een blokkade in stand houden.´ Vorige week vrijdag publiceerde de Cubaanse oud-diplomaat Carlos Alzugaray een brief op de weblog van Cruz waarin hij zei dat het mogelijk moet zijn een respectvolle dialoog te voeren met enkele Amerikaanse diplomaten. ‘De deur openen voor de heer Tribble zou een passende, beleefde en intelligente stap zijn. Zwijgen kan niet langer het juiste antwoord zijn. Als de heer Tribble wil weten hoe Cubanen van welke tendenties en met welke opvattingen dan ook, denken, moet je hem ontvangen en naar hem luisteren. Luisteren maakt ons sterker, niet zwakker,’ aldus de Cubaanse oud-diplomaat Alzugaray. ‘Hoewel er redenen genoeg zijn tot wantrouwen, verliezen we niets als we hem het voordeel van de twijfel geven,’ voegt hij er aan toe.

Tribble's laat via Facebook weten dat hij Bavariabier ontdekte in Havana

Tribble’s laat via Facebook weten dat hij Bavariabier ontdekte in Havana

Veel nieuwe volgers
Sinds de ontmoeting op 10 mei heeft Tribble er veel volgers bijgekregen van wie er een dozijn pro-castrist zijn. Enkelen danken hem voor zijn aanwezigheid bij de bijeenkomst. Een ander laat weten ook gek te zijn op Bayern Munchen. Ted Henken, socioloog aan het Baruch College in New York en kenner van de Cubaanse blogwereld, zegt dat door deze initiatieven de toon van het debat verbetert.  ‘Zet je licht niet onder korenmaat. De man daar met zijn sandalen en zijn Hawaïhemd bij die jongeren is een ander mens, hij spreekt Spaans en kan luisteren. Dat verzwakt het idee van de vijand die niet geïnteresseerd is in wat wij te zeggen hebben,’ aldus Ted Henken.

Bron:
* Diario de Cuba, Facebook Tribble
Linken
* Videopname van de ontmoeting van Tribble met Cubaanse jongeren
* Twitter Tribble
* Aankondiging twitterbijeenkomst in het Park Villalon op de weblog van de initiatiefnemer Alejandro Cruz
* De Cubaanse oud-diplomaat Alzugaray roept de bloggers op het gesprek met Tribble aan te gaan

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s