Dissidenten en regeringsdelegatie ontmoeten elkaar op racismeconferentie in Washington

Vrijdag jongstleden ontmoetten Cubaanse activisten tegen raciale discriminatie elkaar in Washington tijdens de grote LASA-Conferentie die daar wordt gehouden. Niet alleen was een delegatie van het officiele Cuba aanwezig zoals voorgaande jaren, maar ook namen dissidenten voor de eerste maal aan deze conferentie over de Afro-Cubaanse aspecten in de Cubaanse cultuur, deel.

zwartecubanenNaast de politieke dissident Manuel Cuesta Morúa (oppositiepartij Arco Progresista) was bijvoorbeeld ook Gisela Arandia, journalist en onderzoekster en lid van de overheidsdelegatie, aanwezig. Morúa noemde de conferentie ‘bijzonder’ en benadrukte het belang van de uitwisseling tussen academici van het hele continent, die nu ook de stem konden horen van een alternatief Cuba. ‘Tot nu toe kon op LASA-congressen slechts het geluid van het officiële Cuba worden beluisterd’.

Manuel Cuesta Morúa (staand) met Rafael Campoamor en Leonardo Calvo tijdens het LASA Congres in Washington, 31 mei 2013.

Manuel Cuesta Morúa (staand) met Rafael Campoamor en Leonardo Calvo tijdens het LASA Congres in Washington, 31 mei 2013

Cuesta Morúa benadrukte dat ondanks de felle debatten tussen leden van de oppositie en die van Cuba’s officiele delegatie de toon van het academisch debat beschaafd bleef. De officiele onderzoeker Gisela Aranda belichtte de marginalisering van de zwarten in het in het revolutionaire Cuba en zei de opvatting van de ook aanwezige dissident Leonardo Calvo over dit betreurde fenomeen, te delen. Een andere dissident Leonardo Calvo behandelde de geschiedenis van de Cubanen met een Afrikaanse achtergrond en Rafael Campoamor de relaties tussen de Afrogemeenschappen in de Amerika’s en de landen van herkomst. Ook de activist Juan Antonio Madrazo, de blogger Orlando Luis Pardo Lazo, Ted Henken, docent sociale netwerken aan het Baruch College van de Universiteit van New York en de Cubaanse historicus Rafael Rojas waren aanwezig op deze conferentie.

logolapolemicaBloggers
Tijdens een andere deelconferentie hield Elaine Díaz, docent aan de Universiteit van Havana en auteur van de weblog La Polémica Digital, een inleiding over de communicatie binnen de sociale netwerken in Cuba. Diaz zei dat er nu een 820 weblogs in Cuba bestaan en bekritiseerde een eerdere uitspraak van Orlando Luis Pardo dat men in de Cubaanse blogosfeer slechts voor of tegen de regering kan zijn. Ook zei ze dat de meerderheid van de Cubaanse bloggers de noodzaak van een grotere toegankelijkheid van het internet wil bediscussiëren. De dialoog tussen de bloggers die voor en die tegen het huidige politiek systeem in Cuba zijn, noemde ze ‘praktisch nul.’

Linken
* De website van LASA
* Gesprek met Manuel Cuesta, 2 minuten
Noot
* LASA ,The Latin American Studies Association, telt 7.000 leden waarvan 45% afkomstig uit de VS en wordt beschouwd als de grootste groepering ter wereld voor individuele personen en instituties die Latijns Amerika bestuderen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s