Kaaimaneilanden maken zich op voor meer Cubaanse vluchtelingen

De autoriteiten van de Kaaimaneilanden maken zich op voor een stroom vluchtelingen uit Cuba die met schepen via de Caribische Zee hun land ontvluchten. De Kaaiman- of Caymaneilanden zijn een Brits overzees gebiedsdeel en liggen ten zuiden van Cuba in de Caribische Zee. De Kaaimaneilanden zijn vooral bekend als een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Tot nu toe betrof het aantal Cubanen dat de eiland bereikte, enkele tientallen.

mapacaimaneilandenEnige functionarissen van de eilanden hebben vastgesteld dat het aantal Cubaanse vluchtelingen dat naar de Kaaimaneilanden vertrekt, de laatste maanden toenam. De dreigende aanscherping van de immigratieregels van de Verenigde Staten*  zou de reden zijn van deze groei. Maar er zijn ook deskundigen die vast stellen dat het aantal Cubanen dat de wijk neemt, in de zomer altijd groeit omdat de oceaan dan rustiger is. Het gaat nog niet om grote aantallen. In april werden 26 Cubanen in twee boten geteld. En in heel 2012 ging het om 7 boten met mensen, negen in 2011 en 3 boten in 2010. De bevolking van het eiland (57.000 personen) maakt zich echter wel zorgen i.v.m. het toerisme op het vredige eiland.

Terugsturen
In 1999 ondertekenden Cuba en de autoriteiten van de Kaaimaneilanden een overeenkomst waarin het de bewoners werd verboden bijstand (voedsel, water, reparaties) te verlenen aan Cubanen en werd afgesproken dat alle Cubanen die voet aan land zouden zetten, moesten worden toegestuurd. Boten die betrouwbaar zijn krijgen in de praktijk toestemming door te varen naar een andere bestemming, richting VS. Schepen met technische mankementen worden in beslag genomen en de passagiers gevangen gezet op het eiland. Zij kunnen daar politiek asiel aanvragen, maar dergelijke verzoeken worden bijna altijd ter zijde geschoven en de Cubanen worden vervolgens naar huis teruggestuurd. Van de 1.200 Cubanen die tijdens de crisis van de balseros in 1994 – toen Castro toestemming gaf aan 35.000 Cubanen het land over zee te verlaten – kregen slechts 20 politiek asiel in de Kaaimaneilanden.

De Kaaimaneilanden staan bekend als een belastingparadijs. Hier een cartoon met preidentskandidaat Mitt Romney; die roept: 'ik geloof in Amerika, maar ik bankier op de Kaaimaneialnden'

De Kaaimaneilanden staan bekend als belastingparadijs. Hier een cartoon met presidentskandidaat Mitt Romney, die roept: ‘Ik geloof in Amerika, maar ik bankier op de Kaaimaneilanden.’

Herziening regels
De Mensenrechten Commissie op de Kaaimaneilanden heeft aangedrongen op een herziening van het emigratiebeleid nadat een kleine rel was uitgebroken. De politie hield vorige maand een man aan die hulp had geboden aan 30 Cubanen, aan boord van een schip in de haven. Ze waren door de politie aangehouden en de man had samen met andere bewoners flessen water, frisdrank en voedsel aan de Cubanen verstrekt. De regering van de Kaaimaneilanden wil met een herziening van de migratieregels dergelijke conflicten in de toekomst voorkomen, aldus Wesley Howell, onderdirecteur van het Bureau voor Binnen- en Buitenlandse Zaken.

Noot
* De huidige wetgeving in de VS (pies secos y pies mojados – droge voeten en natte voeten), bepaalt dat Cubanen die op volle zee worden aangehouden, worden gerepatrieerd, maar zij die Amerikaanse grond aanraken, mogen blijven en kunnen binnen een jaar een verblijfsvergunning voor de VS krijgen, ten gevolge van de wet La Ley de Ajuste Cubano. In Havana doen geruchten de ronde dat deze voordelige wetgeving voor Cubanen binnenkort door de regering Obama wordt aangepast.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s