Twee Engelse zakenlieden door Cuba in vrijheid gesteld

Twee Engelse ondernemers, Purvis en Fakhle, zijn deze week in Havana in vrijheid gesteld. Purvis zou ook Cuba mogen verlaten. De Canadese zakenman Sarkis Yacoubian blijft echter wegens verdenking van corruptie gevangen. De berichten zijn door Cubaanse autoriteiten niet bevestigd, maar zijn wellicht afkomstig van familieleden en advocaten van de beschuldigden.

Sarkis Yacoubian werd tot 9 jaar gevangenisstraf verorodeeld

Sarkis Yacoubian werd tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld

De Britse Amado Fakhle en Stephen Purvis, medewerkers van de investeringsgroep Coral Capital Group Ltd, zijn schuldig bevonden aan minder ernstige vormen van omkoping en daarom in vrijheid gesteld. De beschuldigingen tegen de Canadees Sarkis Yacoubian, eigenaar van de importfirma Tri Star Caribbean en zijn belangrijkste collega Bayassalian zijn ernstiger en hebben te maken met omkoping op hoog niveau. Yacoubian die met de autoriteiten meewerkte tijdens het proces en hen informatie verstrekte, werd desondanks tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld en Bayassalian moet 4 jaar naar de gevangenis. Yacoubian zou willen afzien van hoger beroep in de hoop dat hij dan naar Canada kan terugkeren, aldus familieleden. Tot nu toe werden buitenlandse ondernemers altijd in de gelegenheid gesteld om hun gevangenschap buiten Cuba voort te zetten.

Corruptiecampagne
De arrestaties van buitenlandse ondernemers maken deel uit van een grote campagne van president Raúl Castro tegen corruptie. In het kader daarvan zijn ook tientallen Cubaanse functionarissen  waaronder een vicepresident, aangehouden of verloren hun werk. Buitenlandse diplomaten en ondernemers zeggen dat de anti-corruptiecampagne dan wel succesvol kan zijn, maar dat de autoriteiten nog weinig succes boekten in hun strijd tegen de lage salarissen en het gebrek aan transparantie, die vaak de oorzaak van de corruptie vormen. Zo ontbreken openbare aanbestedingen bij handelsprojecten met het buitenland. Inkopers vanuit de Cubaanse staat werken daar met met miljoenencontracten en ontvangen een maandsalaris dat varieert van 50 tot 100 dollar. Havana beschuldigt op zijn beurt de VS ervan buitenlandse ondernemers af te schrikken bij mogelijke transacties met Cuba door de instandhouding van het embargo.

Bron
* Reuters, The Guardian, CNN

Lees ook:  * Het bericht van 11 juni op deze weblog: Gevaarlijke vriendschappen en riskante deals

Plaats een reactie