Cubaanse rantsoenering met ‘libreta’ bestaat 50 jaar

Gisteren was het vijftig jaar geleden dat de Cubaanse regering de rantsoenering van levensmiddelen invoerde. Op 12 juli 1963 openden honderden winkels of bodega’s voor  het eerst de deuren voor elke Cubaan met een bonnenboekje of libreta.

rantsoeneringsboekjeVolgens president Raúl Castro is dit systeem van voedselbonnen ‘paternalistisch, irrationeel en onhoudbaar.’ Het kost de Cubaanse staat ongeveer 1 miljard euro. Voor veel Cubanen is deze libreta echter nog een kwestie van overleven alhoewel men er steeds minder voor kan krijgen; wat rijst, brood, tomatenpuree, eieren en suiker en melk. Maar aardappelen, kikkererwten, sigaren, tabak, zeep en tandpasta zitten niet meer in het bonnenboekje en moeten op de vrije markt tegen hogere prijzen worden aangekocht. Maar voor Cubanen die geen beroep kunnen doen op de dollars van hun uitgeweken vrienden en familieleden in de VS, is dat geen oplossing.

Raul tegen een oude Cubaanse:

Het aarzelende beleid van Raúl met de rantsoenering. vastgelegd in een cartoon van Garrincha. Raúl tegen een een oude Cubaanse: ‘Ik zeg niet dat ik het doe maar als ik zou willen, gebeurt het en moet je rekening houden met de afschaffing van de rantsoenering.’

De afschaffing  van de libreta  is dan ook een kwestie die regelmatig op partijbijeenkomsten aan de orde wordt gesteld, maar president Raúl Castro heeft nog geen knopen doorgehakt omdat ‘het ingewikkeld is vast te stellen onder welke voorwaarden dat dan moet geschieden,’ aldus de Cubaanse leider. (zie cartoon hier naast)

Link
*  The Miami Herald over het 50-jarig bestaan van de rantsoenering.
Kort straatinterview
over de libreta, 2 minuten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s