Cuba bevestigt ‘verouderde’ wapens aan boord Noord-Koreaans schip

De Cubaanse regering heeft bevestigd dat de wapens die werden aangetroffen aan boord van een Noord-Koreaans schip in het Panamakanaal, uit Cuba komen.

Raúl Castro over de ontdekte raketonderdelen in een Noord Koreaans schip.

Raúl Castro over de ontdekte raketonderdelen in een Noord Koreaans schip. ‘Het gaat hier enkel en alleen om enkele containers met moringa die we niet per vliegtuig wilden versturen omdat we niet wilden dat die arme Alarcón bang zou worden.’ Alarcón is de pas afgetreden parlementsvoorzitter die in een discussie met een kritische student beweerde dat wanneer de reisbeperkingen voor Cubanen zouden worden opgeheven het gevaarlijk in het luchtruim zou worden met zoveel Cubanen. Moringa is een geneeskrachtige plant die volgens de geschriften van Fidel Castro ook dient om het voedselprobleem op te lossen.

Volgens het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om verouderde wapens die hersteld moesten worden, zo staat in een mededeling die op de Cubaanse televisie werd voorgelezen. Aan boord van het betrokken schip (het cargoschip Chong Chon Gang) waren voor 240 ton verouderde verdedigingswapens’, aldus een persbericht van het ministerie. Dat preciseert dat het gaat om ‘twee volledige luchtafweerraketten Wolga en Peschora, negen gedemonteerde raketten, twee Mig-21-vliegtuigen en 15 motoren voor die Migs’. Bezoekers van diverse websites trekken deze verklaring in twijfel. Waarom zou wapentuig dat zo sterk verouderd is onder zakken suiker moeten worden verstopt? Waarom wordt het naar Noord-Korea gezonden waar het ook ontbreekt aan allerlei materiaal en onderdelen. En iemand meldt dat hij werkzaam was bij de Brigade van de MIG-21 in San Antonio de los Banos en dat Cuba toen al beschikte over in de Sovjet Unie afgestudeerde specialisten en dat het onzin is om deze rommel naar het buitenland te sturen voor reparatie.

raketmateriaalnaarnoordkoreaVorige eeuw
Alle wapens werden volgens het ministerie midden vorige eeuw geproduceerd. Ze moesten worden hersteld alvorens terug te keren naar Cuba. De Panamese autoriteiten hielden het schip maandag tegen. Onder een lading suiker troffen ze de wapens aan. Oorlogsmaterieel mag niet onaangekondigd door het 80 kilometer lange Panamakanaal varen, verklaarde de Panamese president Ricardo Martinelli. Panama heeft volgens lokale media de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om hulp gevraagd om de wapens te onderzoeken. Het communistische Cuba is samen met China een van de weinige bondgenoten van het stalinistische Noord-Korea.

Linken
* Beelden van de ontvangst op 16 juli van de Noord-Koreaanse opperbevelhebber door president Raúl Castro (40 seconden).koreaansebezoekaancubajuni2013
* Twitteraar Joel wijst op de toevalligheid van het bezoek van hoge Noord-Koreaanse militairen een maand geleden aan Cuba en de ontdekking van de raketonderdelen.

* De officiele reactie van de Cubaanse regering

Een gedachte over “Cuba bevestigt ‘verouderde’ wapens aan boord Noord-Koreaans schip

  1. Dat Cuba zeer oud oorlogsmateriaal heeft is ons al bekend.
    In 2011 zagen wij militairen hun kazerne uitrijden in twee verschillende landvoertuigen lijkend op een kruising van een vrachtauto en een lichte tank. Toen moesten wij enorm lachen. Die dingen kwamen volgens ons uit de eerste wereld oorlog. Nog met spaken- wielen en een een loop zonder balanskop alsmede vol met oude klinknagels..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s