De les die Raúl van vader Ángel Castro had moeten leren (2)

Vader Angel Castro

Vader Angel Castro

Niemand vertelde Ángel Castro wat hij moest doen. Niemand belemmerde zijn inspanningen en niemand droeg hem werk op. Zo ontwikkelde de grove en werklustige Galliciër zich tot een ondernemer in de landbouw en commercie. Toen hij in 1956 aan een hernia overleed, liet hij een fortuin van 6 miljoen dollar na (dat zouden er nu een 80 miljoen zijn geweest), diverse bedrijven en tientallen arbeiders die een salaris verdienden in een van de armste en afgelegen streken van Cuba. Ángel Castro heeft het land vooruit geholpen dat hem verwelkomde en met zijn inzet heeft hij de hele samenleving versterkt.

Ondernemersfamilie
Terwijl Ángel Castro zonder ophouden werkte, zijn zonen een opleiding gaf aan uitmuntende scholen in Havana, behalve aan Ramón want die had meer interesse in werk op de boerderij. En ook Raúl die geen studiehoofd had en die vooral zijn broer Fidel bewonderde om zijn waaghalzerij en destructieve avonturen. Zijn zus Juanita volgde het voorbeeld van haar vader en volgde hem in zijn ondernemerschap. Als kind had ze al een bioscoop in het dorp opgezet en later in ballingschap zou ze uitgroeien tot een succesvolle eigenaresse van drogisterijen waardoor ze het leven leidde van een vrouw uit de betere middenklasse. Toen ze met pensioen ging, verkocht ze deze en werd zij rijk en kon ze verder zonder economische problemen haar oude dag doorkomen.

Juanita Castro

Juanita Castro, de ondernemende zuster van Fidel en Raúl

Voorspoed en vrijheid
Raúl zou geleerd moeten hebben dat individuele en collectieve voorspoed in vrijheid tot stand komen, niet door regels die bureaucraten opleggen en dat de groei in de samenleving afhankelijk is van beslissingen genomen door personen die beschikken over de scheppingsdrang die ondernemers eigen is en die hen in staat stelt geld te verdienen. Dat is precies het tegenovergestelde van wat Raúl doet. Hij zou de jaarlijks verschijnende Index van de Menselijke Ontwikkeling die de Verenigde Naties uitgeven, hebben kunnen lezen en ontdekken dat dit de weg is die de 25 welvarendste en gelukkigste landen van deze planeet hebben ingeslagen. Als deze intellectuele arbeid wat te veel gevraagd zou zijn, is het te betreuren dat hij niet het voorbeeld van zijn vader heeft begrepen en gevolgd. In dat leven ligt een complete les in economie opgeslagen.

Bron
* Website Carlos Alberto Montaner , 1 september 2013

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s