Minister Timmermans wil ‘binnen enkele maanden’ naar Cuba

Minister Frans Timmermans wil ‘binnen enkele maanden’ naar Cuba. Dat zegt hij in een gesprek met de Cubaanse blogger Carlos Alberto Pérez Benitez. In het interview toont hij zich enthousiast over de ontwikkelingen in Cuba: ‘ongelooflijk positief, zich bewegend in de volkomen juiste richting’.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft minister Timmermans vragen gesteld en citeert een rapport van Amnesty International (Routine Repression) waarin wordt vastgesteld dat de intimidatie van dissidenten en van mensenrechten-activisten is toegenomen.

Links de Cubaanse blogger Alberto Perez Jimenez

Links de Cubaanse blogger Alberto Perez Jimenez

Minister Timmermans werd tijdens de viering van 100 jaar Vredespaleis geïnterviewd door Carlos Alberto Pérez Benitez (op foto links), de maker van de weblog La Chiringa de Cuba. De minister zei toen o.a. dat de internationale gemeenschap de ontwikkelingen in Cuba als ‘ongelooflijk positief ziet, zich bewegend in de volkomen juiste richting’. Een bezoek op korte termijn van minister Timmermans naar Cuba zou echter een breuk betekenen met de moeizaam op gang gekomen pogingen van de EU om de dialoog met Cuba te hervatten. In januari van dit jaar zei de EU-ambassadeur in Havana, Herman Portocarero, in een interview met een BBC-correspondent dat de eerste informele stappen waren gezet voor een planning en de vaststelling van gezamenlijke gespreksthema’s. Eind 2013 moeten de EU-Ministers van Buitenlandse Zaken vast stellen of het moment is aangebroken dat Europa en Cuba ook daadwerkelijk rond de tafel gaan zitten.

Europees standpunt

Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt

Omtzigt vraagt de minister waarop zijn waarderende woorden voor het communistisch regime van Raúl Castro zijn gebaseerd en hoe de ‘door u beoogde intensievere samenwerking zich verhoudt tot het Gemeenschappelijk Standpunt of Common Position* van de EU ten aanzien van Cuba’. Het CDA-Kamerlid vraag de minister waarom hij in het licht van de aanhoudend slechte mensenrechtensituatie, van plan is om in de komende maanden een bezoek te brengen aan Cuba en wanneer voor het laatst een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Cuba heeft bezocht. Hij verwijst ook naar de maandelijkse rapportage van de onafhankelijke Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN), die meldde dat in de afgelopen maand augustus 547 Cubanen aangehouden zijn om politieke motieven en dat nog eens 337 dissidenten werden lastiggevallen of bedreigd door de politie.

Brief over beleid
Omtzigt verzoekt de minister tenslotte de Kamer per brief te informeren over zijn Cubabeleid en wel ‘vóór uw bezoek aan Cuba.’

Linken
* Cubaanse blogger en minister Timmermans, 29 augustus 2013
Kamervragen Pieter Omtzigt 26092013
* Rapport Mensenrechtenorganisatie CDHRN, augustus 2013
* Herman Portocarero over de toenadering Europese Unie en Cuba: zie Cubaweblog, 7 januari 2013 

Noot
europeseunievlaggen* De Common Position dateert van 1996 toen de spanningen tussen de EU en Cuba opliepen vanwege grootschalige schendingen van mensenrechten in Cuba en de Spaanse regering van premier José María Aznar voorwaarden formuleerde voor de samenwerking: economische samenwerking zou mogelijk zijn als deze gepaard zou gaan met verbeteringen op het gebied van de mensenrechten en de democratie in Cuba. Op dit moment is de Common Position nog volop van kracht.
 

Een gedachte over “Minister Timmermans wil ‘binnen enkele maanden’ naar Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s