Doodsbedreigingen tegen mensenrechtenactivisten in Ciego de Avila

Juan Carlos González Leiva, leider van een Cubaanse mensenrechtenorganisatie CRDHC, en zijn vrouw hebben doodsbedreigingen ontvangen uit de mond van aanhangers van het Cubaanse regime. Een andere mensenrechtengroepering CCDHRN meldt dat in oktober van dit jaar ruim 909 aanhoudingen om politieke redenen in Cuba plaatsvonden. Dit cijfer is de afgelopen 10 jaar nog nooit zo hoog geweest.

Juan Carlos Leiva van de CRC

Juan Carlos Leiva van de CRDHC

Juan Carlos González Leiva, voorzitter van de Consejo de Relatores de Derechos Humanos de Cuba/ Raad van Mensenrechtenrapporteurs van Cuba (CRDHC), en zijn vrouw, woonachtig in Ciego de Ávila, konden 48 uur lang hun woning niet verlaten vanwege een zogeheten acto de repudio* die moest voorkomen dat zij naar Havana zouden afreizen. In de hoofdstad zouden zij de dood, twee jaar geleden, van Laura Pollán, de leider van de Damas de Blanco, herdenken. Amnesty International is een internationale bliksemactie gestart vanwege deze ernstige zaak en dringt er op aan protestteksten aan de Cubaanse autoriteiten te sturen. (zie link)

Verbod stad verlaten
Op 12 oktober was Juan Carlos Gonzáles Leiva op weg naar het busstation toen hij door een politie-officier werd tegengehouden die hem zei dat zijn naam voorkwam op een lijst van personen die Ciego de Ávila niet mochten verlaten. Leiva, die blind is, informeerde Amnesty International dat aanhangers van de regering begeleid door leden van de politie en de staatsveiligheidsdienst zich die dag voor zijn huis verzamelden. Drie leden van de mensenrechtengroep CRDHC die in de buurt wonen, slaagden er nog in de woning van Leiva en zijn vrouw te bereiken.  Allen in de woning werden gedwongen daar tot 14 oktober in de middag te blijven.

Beeld vanuit de belegerde woning van Laura Pollán

Acto de repudio voor de belegerde woning van Laura Pollán in 2011

‘Ratten en wormen’
Op 12 oktober werd daar 8 uur achtereen luide muziek afgespeeld en werden de leden van de CRDHC uitgescholden voor ‘ratten’ en  ‘wormen’ en een lid van de staatsveiligheidsdienst dreigde traangas te gebruiken. Aanwezige supporters van het Castroregime schreeuwden We gaan jullie doodmaken’/ les vamos a matar gusanos. Een van hen drong het huis binnen en viel Tania Maceda Guerra aan. Een uur nadat deze acto de repudio was afgesloten, verliet Juan Carlos zijn woning met twee vrienden; zij werden opgewacht door twee aanhangers van het regime die de doodsbedreigingen tegen Juan Carlos González Leiva en Tania Maceda Guerra herhaalden. Tania Maceda Guerra is journaliste en lid van de Damas de Blanco.

Groei politiegeweld ‘onacceptabel’
Een andere mensenrechtengroepering Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional /Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening CCDHRN publiceerde deze week het maandrapport over oktober en meldde dat deze maand 909 arbitraire en politiek gemotiveerde aanhoudingen plaatsvonden. Het is een van de hoogste cijfers van de afgelopen tien jaren en aldus de CCDHRN een aanwijzing dat de repressie in 2013 nog niet eerder zo hoog was. De mensenrechtengroep meldt ook dat er zich ‘een onacceptabele groei’ voordeed van politioneel en para-politioneel geweld (zoals de actos de repudio). ‘Wij zijn slachtoffer van een hoog niveau van politieke en sociale repressie die gelijk op gaat met een verslechtering van de economische situatie, de stijging van de armoede en de wanhoop onder grote groepen die moeten overleven met een gemiddeld inkomen van 20 dollar, een van de laagste van de planeet,’ aldus deze oppositiegroep.

Link
* Bericht van Amnesty International over de bliksemactie in het Engels
Het maandrapport van de CCDHRN in het Spaans

Noot
* Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s