Cubaanse arts – in Brazilië ontsnapt – wil asiel

Een Cubaanse arts heeft in Brazilië asiel aangevraagd nadat zij ontdekte dat de Cubaanse staat een groot deel van haar verdiensten opstreek. ‘In Cuba heeft men ons nooit iets verteld over de 10.000 reales (oftewel 4.100 dollar) die de Cubaanse regering maandelijks ontvangt voor elke landgenoot die in Brazilië als arts werkzaam is,’ aldus Ramona Rodriguez. Dinsdag zocht Rodriguez, (51) haar toevlucht tot het kantoor van Ronaldo Caiado, leider van een centrumrechtse partij in het Braziliaans Congres. De aanvraag van een visum maakt dat Rodriguez niet onmiddellijk naar Cuba kan worden gedeporteerd.  Zij eist bovendien uitbetaling van het deel van haar salaris dat is ingehouden.

Ramona Rodriguez

Ramona Rodriguez

Rodriguez is een van de 6.378 Cubanen die in het kader van het programma Mas Medicos / Meer Artsen in Brazilië aan het werk gaan om gezondheidsproblemen in slums en afgelegen streken waar geen Braziliaanse artsen werken, op te lossen. In het akkoord dat vorige jaar door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie PAHO werd getekend, is vastgelegd dat de Cubaanse artsen maar 1/5 ontvangen van de 10.000 reales**  oftewel 4.100 dollar die de Braziliaanse regering betaalt voor elke arts. De rest gaat naar de Cubaanse staat. De Cubanen krijgen in Brazilië 800 reales (400 dollar) per maand uitbetaald en 1.200 reales worden op een bankrekening in Cuba geplaatst en mogen pas na terugkeer in Cuba worden opgenomen. De families krijgen geen toestemming om met hun man of vrouw naar Brazilië mee te reizen.

Slavenarbeid
Rodriguez kwam in oktober in Brazilië aan en werkte in de noordelijke staat Para in het Amazonegebied tot ze voor een vrij weekend naar de hoofdstad Brasilia reisde. Zij vertelde de Braziliaanse media dat ze zich verraden voelde en toonde tijdens een toespraak in het Braziliaanse Congres de papieren van het PAHO contract. Daar beschuldigde zij de regering van president Dilma Rousseff ‘van ‘slavenarbeid’. Justitieminister Jose Eduardo Cardozo liet weten dat Cubaanse artsen hun visum verliezen als zij het Mas Medicos- programma voortijdig verlaten en hij suggereerde dat Rodriguez het land moet verlaten als het visum wordt geweigerd. Rodriguez is de eerste Cubaanse dokter die besluit af te haken sinds er vorig jaar 5.378 Cubanen in Brazilië aan het werk gingen. Een 2.000 Cubanen kwam onlangs nog in Brazilië aan. Het medisch programma zal Cuba meer dam 300 miljoen dollar per jaar aan inkomsten opleveren. De nieuwe Braziliaanse minister voor Gezondheid, Arturo Chioro, bekritiseerde woensdag de Cubaanse arts Ramona Matos omdat zij ‘grote schade’ toebrengt aan de patiënten die achterbleven. Ook bekritiseerde Chioro de steun die zij had ontvangen van leden uit een oppositiepartij. ‘Als het aan hen ligt, zouden 22 miljoen Brazilianen geen medische verzorging meer krijgen,’ aldus de minister.

Bron
* Antony Bradle, Reuters, Diario de Cuba
* Meer details op de website Café Fuerte
Noot

** 1 dollar = 2.42 realen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s