Spaanse regeringspartij vreest boek Carromero

De Spaanse regeringspartij Partido Popular maakt zich zorgen over het binnenkort te verschijnen boek van Ángel Carromero, Muerte bajo sospecha / Een verdachte dood. Carromero was een van de betrokkenen bij het auto-ongeluk dat op 22 juli 2012 het leven kostte van de vooraanstaande Cubaanse dissident Oswaldo Payá. Carromero speelt ook een belangrijke rol in de Partido Popular en is voorzitter van de Madrileense jeugdafdeling.

angelcarromero9Carromero’s boek verschijnt op 15 maart en hij zal dieper ingaan op de verdachte omstandigheden van het ongeluk waarbij de Cubaanse dissidenten Oswaldo Payá en Harold Cepero het leven verloren. In oktober 2012 veroordeelde een Cubaanse rechtbank Carromero (29) tot vier jaar cel wegens dood door schuld. Ángel Carromero veroorzaakte volgens de rechtbank een auto-ongeluk waarbij Payá en Cepero om het leven kwamen.

Rechtzaak
De beide dissidenten zaten op de achterbank bij Carromero toen hij de macht over het stuur verloor en tegen een boom botste. Carromero en een andere inzittende raakten lichtgewond. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar geëist. De verdediging voerde aan dat het ongeluk op 22 juli 2012 werd veroorzaakt door de slechte staat van de weg in het oosten van Cuba en de gebrekkige bewegwijzering. Volgens de rechter reed Carromero echter te hard. De familie Payá heeft aangedrongen op een internationaal onderzoek naar de omstandigheden waaronder het ongeluk plaatsvond en beschuldigen het Cubaans regime van betrokkenheid. Het Europees Parlement steunt de eis tot een onafhankelijk en internationaal onderzoek.

Onrust bij BZ
Vooral de huidige minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo, zou zich zorgen maakte over de inhoud van het boek. Deze minister onderhandelde met de Cubaanse autoriteiten over de vrijlating van Carromero nadat hij tot gevangenisstraf was veroordeeld. Daardoor kon Carromero in december 2012 naar Spanje terugkeren. Volgens de Spaanse krant Estrella Digital is het boek op dit moment onderwerp van gesprek in de top van de Partido Popular en zou premier Mariano Rajoy er ook bij betrokken zijn.

Link
* Deze Cubaweblog van 8 maart 2013: Oswaldo Payá’s chauffeur doorbreekt stilzwijgen over het auto-ongeluk.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s