Salarisverhogingen voor medewerkers in de Cubaanse gezondheidszorg

Honderdduizenden medewerkers in de Cubaanse gezondheidzorg kunnen salarisverbeteringen tegemoet zien, soms zelfs tot 100%. De Cubaanse staatsmedia melden dat de salarisverbetering op 1 juni ingaat. Ook de salarissen van artsen en verplegers die in het buitenland werken, zullen worden verhoogd. De salarissen van artsen in Venezuela zullen worden verdubbeld. Cuba verwacht dit jaar 8,2 miljard dollar te verdienen aan de artsen en verpleegsters die in het buitenland werken, aldus de partijkrant Granma.

De salarisverbetering op een rij

De salarisverbetering in nationale peso’s op een rij in Granma

Uiteindelijk zal een tweede graad arts zijn salaris van 26 dollar tot 67 dollar per maand zien stijgen. Het salaris van een eerste graad arts is nu 24 dollar en dat wordt 60 dollar. Een niet-gespecialiseerde arts die nu 17 dollar per maand verdient, krijgt voortaan 46 dollar. Een pas beginnende verpleegsters krijgt 25 dollar, nu is dat 13. Het salaris van een gespecialiseerde verpleegster wordt verhoogd van 23 naar 39 dollar. De salarissen in de overheidssector zijn op dit moment gemiddeld 20 dollar per maand, soms verhoogd met gratis diensten of toelagen. Ruim 440.000 medewerkers in de medische sector zullen in aanmerking komen voor de verhoging. Partijkrant Granma zegt dat de verbetering mede mogelijk is door de opheffing van 109.000 arbeidsplaatsen in de laatste vier jaren.

Goed nieuws
‘Dit is heel goed nieuws dat me heel gelukkig maakt. Met mijn eerste salaris ga ik speelgoed kopen voor mijn jongste kleinkind, dat drie jaar is,’ zegt Soraida Pina, een 62-jarige verpleegster. ‘Dit opent nieuwe deuren voor me.’ Maar de 38-jarige patholoog Laura Vazquez zegt: ‘Ze hebben er met ons over gesproken en het is voor het inkomen van het gezin belangrijk, maar het blijft een salaris dat laag is, zeker nu alles zo duur is geworden.’ Granma zegt dat de veranderingen ‘zullen bijdragen aan de stabiliteit en de kwaliteit van de medische verzorging voor het volk en de vervulling van internationale verplichtingen.’

Medewerkers van de operatiezaal van het  ziekenhuis Maternidad Obrera kregen voorlichting van medewerkers van het Ministerie van Gezodnehdi over de sakarsiverhogingen. De vakbond schitterde door afwezigheid.

Medewerkers van de operatiezaal van het ziekenhuis Maternidad Obrera in Havana krijgen voorlichting van medewerkers van het Ministerie van Gezondheid over de salarisverhogingen. De vakbond schitterde door afwezigheid.

Inkomsten medisch internationalisme
De krant voegt er aan toe dat de verwachte opbrengsten voor de medische missies in het buitenland in 2014 garant staan voor 64% van de inkomsten van de dienstverlening. Ruim 50.000 artsen en verplegers werken op dit moment in 66 naties, aldus de Minister van Gezondheid, Roberto Morales. Ruim 30.000 van hen werken in Venezuela; in ruil daarvoor ontvangt Cuba dagelijks 92.000 vaten olie met een totale waarde van 3,2 miljard dollar per jaar.

Bron
* The Associated Press
Link
* De aankondiging in de partijkrant Granma, 21 maart 2014
Noot
* De partijkrant Granma heeft een opvallende gedaanteverwisseling ondergaan. De opmaak is moderner en levendiger. En lezers kunnen op de website reacties plaatsen. Het artikel over de salarisverbeteringen voor doktoren leidde tot 380 reacties. Ze zijn allemaal positief en enthousiast over deze overheidsmaatregel. Zoals: ‘Ik werk in de gezondheidszorg en ik geloof dat het een juist besluit is en dat het een voorbeeld is voor de wereld met onze humane en internationalistische activiteiten’. (…) ‘Dankzij onze revolutie beschikken we over zoveel privileges.’

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s