Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat filmscripts beoordelen

Sinds een maand keurt het Ministerie van Binnenlandse Zaken de scenario’s van Cubaanse films goed en moet het eveneens instemmen met de betrokkenheid van het technisch en artistiek personeel. Een bron binnen het Cubaanse filminstituut ICAIC heeft gezegd dat deze praktijk sinds een week is ingevoerd.

Zou de recente film Conducto de normen van het Ministerie van Binnelandse Zaken (met o.a. de geheiem dienst ) de overleven?

Zou de recente zeer succesvolle film Conducta de normen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (met o.a. de geheime dienst ) overleven?

Donderdag heeft de onafhankelijke filmmaker Ricardo Figueredo Oliva in zijn Facebook commentaar geleverd op deze nieuwe vorm van censuur.
‘Nieuwe maatregel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken; men moet voortaan het draaiboek van de film die men wil maken overleggen en zij beslissen of de film doorgaat en het ministerie moet ook instemmen met de namen op de personeelslijst,’ aldus Ricardo Figueredo Oliva op Facebook. Hij noemt de nieuwe overheidsmaatregel een bewijs van een ‘gebrek aan respect.’ De maatregel heeft tot veel nieuwe reacties op sociale media geleid. Deskundigen vermoeden dat met de maatregel de overheid de groei van het onafhankelijke filmcircuit wil inperken.
Vorig jaar was met de benoeming van Roberto Smith als president van het filminstituut ICAIC al een poging gedaan meer greep te krijgen op het ‘meest liberale’ segment van het Ministerie van Cultuur. Toen hebben kunstenaars en technici ook een open debat gevraagd over de toekomst van de film in Cuba. Dat heeft nooit plaatsgevonden. Het ICAIC bestuur beloofde een ‘werkgroep’ op te richten, maar over de activiteiten ervan is nooit iets bekend gemaakt.

Reacties
Op de website Diario de Cuba staan enkele reacties:
Het lijkt erop dat dit ministerie alle bestaande problemen als diefstal en roof in huizen en bedrijven, de illegale slacht van vee, winkeldiefstallen, misdaden in de steden en drugshandel heeft opgelost. Omdat dit nu allemaal rond is, of bijna, heeft men nu nieuwe klussen nodig.’
‘Ja, ja, ja, maar het valt niet te ontkennen dat het Cubaanse ministerie MININT ervaren filmmakers in dienst heeft, die hun tijd doorbrengen met het dagelijks leven van dissidenten op de film te zetten.’

Link
* Facebook van Ricardo Figueredo Oliva

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s