Goede Vrijdag is nu officiële feestdag

Goede Vrijdag is nu in Cuba een officiële vrije dag. In de nieuwe Arbeidswet, die vorig jaar december in het parlement werd aangenomen, behoort deze christelijke feestdag nu tot de officiële vrije dagen. De Goede Week in Cuba valt dit jaar samen met een schoolvrije dag vanwege de jaarlijkse herdenking van de inval in de Varkensbaai in 1961 door Cubaanse ballingen in de VS.

Paus Benedictus begroet president Raul castro op het Plein van de Revolutie waar de misviering plaatsvindt

Paus Benedictus begroet president Raúl Castro op het Plein van de Revolutie waar de misviering op 28 maart 2012 plaatsvindt

Gisteren zond de Cubaanse televisie de kruisweg uit die plaatsvond in de kathedraal van Havana. Ook provinciale radio- en televisiezenders wijden aandacht aan de Goede Weekvieringen, vaak in de vorm van een toespraak van de plaatselijke bisschop.

Pausbezoeken
In 2012 vierde Cuba Goede Vrijdag als een vrije dag als gevolg van het bezoek dat paus Benedictus XVI van 26 tot 28 maart van dat jaar aan Cuba bracht. Zijn voorganger Johannes Paulus II had tijdens zijn bezoek in 1998 Fidel Castro ervan overtuigd van Kerstmis een vrije dag te maken. Deze traditie was in 1969 door de revolutionaire machthebbers verboden; in 1961 werden processies verboden. De spanningen tussen kerk en staat werden destijds veroorzaakt door de uitzetting van priesters en religieuzen uit Cuba, het verbod van godsdienstonderwijs op scholen en de sluiting van particuliere scholen die aan kerken behoorden. Met het bezoek van Johannes Paulus II in 1998 begon de verbetering van relaties tussen de katholieke hiërarchie in Cuba en het regime. Onder Raúl Castro zijn deze zichtbaar verbeterd. De dialoog tussen Castro en de kerk leidde in 2010 tot de vrijlating van een grote groep politiek gevangenen. De betere relaties tussen kerk en staat in Cuba, hebben tot gevolg dat kerkelijke autoriteiten zich nog nauwelijks publiekelijk uitspreken over de vervolging van mensenrechtenactivisten. De Damas de Blanco, een mensenrechtengroep van vrouwen en moeders van activisten, hebben daar in de afgelopen tijd veelvuldig over geklaagd.

Bron
* Persbureau EFE

Een gedachte over “Goede Vrijdag is nu officiële feestdag

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s