Braziliaanse gigant Odebrecht beschuldigd van ‘slavenhandel’

Het Braziliaanse Ministerie van Openbare Werken is op 13 juni een strafproces begonnen tegen de bouwonderneming Odebrecht vanwege vermoedelijke slavenarbeid, slechte arbeidsomstandigheden, internationaal verkeer van personen, beperking van de vrijheid en inhouding van papieren, aldus de Spaanse krant El País. De feiten zouden zich hebben voorgedaan in Angola waar ruim 500 Braziliaanse arbeiders  te werk waren gesteld.

Odebrecht is op dit moment de grootste particuliere werkgever in Angola

Odebrecht is op dit moment de grootste particuliere werkgever in Angola

Odebrecht, de grootste bouwonderneming in Brazilië, is ook de eerste verantwoordelijke voor de ontwikkeling van het Marielproject in Cuba. Het bedrijf  was in Angola o.a. betrokken bij de bouw van een suikerrietfabriek. Ongeveer 500 Braziliaanse arbeiders werkten voor Odebrecht in Angola. Wanneer het bedrijf schuldig wordt bevonden kan het worden veroordeeld tot een boete van 225 miljoen dollar en de betaling van schadevergoedingen. Het wordt Odebrecht extra aangerekend dat bij de werken ook sprake was van steun van de Braziliaanse overheid c.q. publiek geld via de ontwikkelingsbank Banco Nacional del Desarrollo Económico y Social (BNDES). Deze bank voorzag ook in een lening van 682 miljoen dollar voor de projecten van Odebrecht in Mariel, Cuba. In januari opende de Braziliaanse president Dilma Rousseff in gezelschap van Raúl Castro, de containerterminal voor Mariel en bood tegelijk 290 miljoen dollar van BNDES-bank aan voor de verdere ontwikkeling van de vrijhaven in Mariel.

Feest in Mariel met Dilma Roussef en Raul castro

Feest in Mariel met Dilma Rousseff en Raúl Castro

Mensonwaardig
Volgens de aanklacht zou Odebrecht werknemers uit Brazilië hebben overgebracht naar Angola om er te werken bij het bedrijf Biocom, een dochteronderneming van Odebrecht. De werknemers moesten in mensonwaardige omstandigheden hun arbeid verrichten vooral waar het sanitair, voedsel en drinkwater betrof. Ze kregen voedsel geserveerd waar lamsvlees in zou zitten. In werkelijkheid werd het vlees van slangen opgediend. Ook zouden illegaal arbeiders in Brazilië zijn geworven en naar Angola zijn overgebracht. Alle werknemers zouden een visum voor het buitenland hebben van 30 dagen maar veel langer in Angola werkzaam zijn geweest. De werknemers voor Biocom/Odebrecht werd in bijna alle gevallen hun paspoort afgepakt. Odebrecht had vorig jaar een omzet van 47 miljard dollar en boekte een nettowinst van 220 miljoen dollar.

Bronnen
* El Pais van 21 juni 2014, Diario de Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s