Drie medewerkers ‘Convivencia’ door politieke politie verhoord

Drie medewerkers van het tijdschrift Convivencia zijn afgelopen week aangehouden en ondervraagd door de politieke politie van Pinar del Río. William Rodríguez, Karina Gálvez en Juan Carlos Fernández zijn medewerkers van deze onafhankelijke publicatie.

De foto van het Tienaminplein ( 4 juni 1989) die blijkbaar de nationale veiligheid  van Cuba in gevaar brengt

De foto van het Tienaminplein ( 5 juni 1989) die ‘de nationale veiligheid van Cuba in gevaar brengt.’

Woensdag en donderdag werden de drie medewerkers van Convivencia ondervraagd als ware zij potentiele misdadigers. De geheime politie zei dat Karina en Juan Carlos bij terugkeer van een buitenlandse reis,  materiaal hadden meegenomen die de nationale veiligheid bedreigden. O.a. verwezen ze naar de bekende foto van een Chinese burger die op het Tienaminplein een tank probeerde tegen te houden en naar een usbstick met belastend politiek materiaal. Bij terugkeer in Havana was al een laptop, een fototoestel en notitiebloks in beslag genomen. Ondanks de soepeler reismogelijkheden die in januari 2013 werden uitgevaardigd, worden leden van de civil society bij terugkeer in Havana nog herhaaldelijk onderworpen aan een intensief onderzoek en worden opname-apparatuur en dergelijke in beslag genomen. Soms eindigt de inbeslagname in confiscatie; de autoriteiten kopiëren de inhoud en de apparatuur wordt na klachten, teruggegeven.

Dagoberto Váldez

Dagoberto Váldes

Internationaal prestige
Het tijdschrift Convivencia wordt geleid door Dagoberto Valdés en publiceerde in de afgelopen 6 jaar 38 nummers met uiteenlopende thema’s over economie, cultuur, godsdienst en sociale kwesties. Het blad is de voortzetting van het tijdschrift Vitral dat door het bisdom van Pinar de Rio werd uitgegeven en door de toenmalige bisschop van Pinar del Rio Jorge Serpa altijd in bescherming werd genomen tegen kritiek van de partij en de Cubaanse staat. Daar kwam in 2007 een einde aan toen deze werd opgevolgd door bisschop Jorge Serpa Pérez,  die elk conflict met de partij en de Cubaanse autoriteiten uit de weg ging. In 2000 ontving Dagoberto Valdés ín Amsterdam uit handen van Prins Claus een belangrijke onderscheiding voor zijn inspanningen op cultureel en sociaal gebied in Cuba. Valdés werd afgelopen week door de Argentijnse mensenrechtenorganisatie CADAL (Centro para la Apertura y el Desarrollo de América Latina) voorgedragen als mogelijke kandidaat voor de mensenrechtenprijs Premio Internacional de Derechos Humanos Emilio F. Mignone, die jaarlijks door het Argentijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt

Link
* De website van Convivencia met o.a. nr. 39 van het tijdschrift

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s